Go to Top

Znani zneski- znan je bruto, koliko znaša neto plača?

Znani zneski – v Sloveniji imamo bruto sistem plač

Plača oz. sistem bruto plač pomeni, da delodajalec poleg neto zneska za zaposlenega plača tudi obvezne prispevke in odvede dohodnino. Koliko znaša minimalna bruto plača? Kako je sestavljena plača? Imate mogoče vprašanja glede tega, ali se vaša bruto plača obračunava pravilno? V našem podjetju vam lahko skozi plačljivo svetovanje pri tem pomagajo naši računovodski, davčni in pravni svetovalci! Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Informativni izračun plače

Znani zneski za leto 2022 znaša 1074,43 evra. To je minimalen bruto znesek.

Od začetka leta 2022 minimalna  plača znaša 1074,43 evra. To velja ob polnem delovnem času. S kolektivnimi pogodbami so sicer lahko določene tudi osnovne plače, ki so lahko nižje od minimalne bruto plače. Nedolgo nazaj se je ena izmed poslanskih skupin zavzemala, da bi se najnižje osnovne plače dvignile na reven minimalne plače, a je bil odbor DZ proti takšnemu dvigu. Mimogrede, preberite tudi, kako se po novem dohodninskem zakonu obračuna minimalna mesečna plača.

Odprtje s.p. na Data točki je hitro in enostavno! Pokličite na 01/600-1530!

Znani zneski – Kako je sestavljena plača?

Plača mora biti vedno izplačana v denarni obliki, in to do 18. v mesecu. Plača je sestavljena iz osnovne plače, dela plače za delovno uspešnost ter dodatkov. Ob osnovni plači delavcu pripadajo dodatki za delovno dobo, za popoldansko delo, za nočno delo, nadurno delo ter delo ob nedeljah in praznikih ter prostih dnevih. Zaposleni pa so upravičeni tudi do povračila stroškov za malico in prevoz. Ta zneska sta neobdavčena do določene višine, na podlagi Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. Za povračilo stroškov za malico je ta znesek 6,12 evra, za prevoz pa 0,18 evra na kilometer.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Regres za leto 2022 bo višji kot lani!

Znani zneski –  kako dobimo neto plačo?

Bruto plača je tisti znesek, ki ga ima zaposleni opredeljenega v pogodbi od zaposlitvi. To, zakaj je pomembna bruto plača oz. višina bruto plače smo pisali pred nekaj časa. Pri nas v Sloveniji imamo sistem bruto plač. To pomeni, da se izplača neto znesek, delodajalec pa mora plačati obvezne prispevke in dajatve. Prispevki delavca za socialno varnost znašajo 22,10 odstotka od bruto plače. Ta znesek se odšteje od bruto plače, ko se izračunava neto izplačilo. Delodajalec pa ima še dodaten strošek – za zaposlenega plača še 16,1 % prispevkov za socialno varnost. Ta znesek povečuje celotni strošek plače za delodajalca. Dohodnina se izračuna in odtegne od bruto plače po določenih davčnih stopnjah. Z vsem odštetim bruto plača tako postane neto plača, ki jo zaposleni prejme na bančni račun. Neto plača znaša približno 60 % stroškov, ki jih ima delodajalec. Odstotek je odvisen od višine plače, saj višji kot je bruto, višja je dohodnina, zaradi progresivne lestvice, posledično je tudi strošek celotne plače višji.

Rezervirajte termin za registracijo podjetja pri nas!

 Plača na konkretnem primeru

Pripravili smo konkreten izračun. Bruto plača v našem primeru je 1800 evrov. Strošek delodajalca v tem primeru je 2089,80 evrov. Neto nakazilo (brez upoštevanih dodatkov) pa je 1208,09 evrov. Seštevek dajatev znaša 881,71 evrov.

  v EUR
Bruto plača 1.800,00
Prispevki od bruto 22,1% 397,80
Splošna olajšava (osnovna) 375,00
Davčna osnova 1.027,20
Akontacija davka/dohodnine 194,11
Prispevki na bruto 16,1% 289,80
Celotni strošek plače 2.089,80
Neto dohodek zaposlenega* 1.208,09
Dajatve in prispevki skupaj 881,71

*dodatno še prevoz in prehrana, ki povečujeta tudi celotni strošek plače

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja