Go to Top

Najvišja rast cen v zadnjih 50 letih, napoveduje Svetovna banka!

Najvišja rast cen zaradi vojne v Ukrajini

Najvišja rast cen surovin v zadnjih 50 letih bo oz. je posledica vojne v Ukrajini, je v svojih napovedih opozorila Svetovna banka.

Informativni izračun plače

Najvišja rast cen po napovedi Svetovne banke

V poročilu Svetovne banke so napovedali, da bo posledica vojne v Ukrajine najvišja rast cen surovin oz. blaga. Višje bodo cene zemeljskega plina, pšenice in tudi bombaža. Najvišja rast cen v zadnjih 50 letih bo povsem »udarila« pri najrevnejših gospodinjstvih, ki velik del svojih prihodkov namenijo za plačevanje mesečnih položnic ter hrano.

Odprite s.p. na naši Data točki! Hitro in enostavno!

Najvišja rast cen – energenti se bodo podražili za 50 %

Najvišja rast cen v zadnjih 50 letih bo pri cenah energentov. Te se bodo dvignile za 50 %. To se bo seveda poznalo tudi na končnih zneskih na položnicah. Po napovedih se bo v Evropi najbolj podražil plin – cena plina bi se celo naj podvojila! V letu 2023 in 2024 bi naj cene plina sicer ponovno padle, a bi po napovedih naj ostale višje za 15 % kot leta 2021. Tudi cene nafte bodo ostale na višjih ravneh. Evropa iz Rusije izvozi okoli 40 % plina in 27 % nafte. Nekatere evropske vlade že sprejemajo ukrepe, s katerimi želijo postati neodvisne od ruskih energentov. Cene na svetovnih trgih so se posledično zaradi povpraševanja po dobavi iz drugih držav posledično dvignile.

Preberite tudi – Regres za leto 2022 bo višji kot lani!

podjetniško svetovanje

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Najvišja rast cen tudi pri hrani!

V svoji napovedi Svetovna banka tudi opozarja, da se bo hrana še podražila. Indeks cen hrane Združenih narodov kaže, da je najvišja rast cen hrane že ta trenutek. Cene hrane so namreč na najvišji ravni od začetka meritev pred 60 leti. Najvišja rast cen bo tudi pri pšenici. Podražila se bo za dobrih 40 odstotkov ter bo tako dosegla rekordne vrednosti. Dražji bodo tudi ječmen (za 33,3 %), soja (20 %), olje (slabih 30 %) ter piščančje meso (41,8 %). Zvišanje cen lahko pripišemo občutnemu zmanjšanju izvoza iz Rusije in Ukrajine. Podatki kažejo, da sta Rusija in Ukrajina pred začetkom vojne poskrbeli za skoraj 30 % izvoza pšenice in 60 % sončničnega olja za svetovno oskrbo.

Postanite stranka računovodskega servisa Data!

Najvišja rast cen – dražijo se tudi gnojila

Pomanjkanje, ki ga povzroča vojna v Ukrajini, bi sicer lahko druge države za nekaj časa pomagale rešiti pomanjkanje. A tukaj se pojavi drug problem. Napovedano je namreč, da se bo za 60-odstotkov zvišale tudi cene gnojil. To po pomeni, da obstaja možnost, da bodo kmetje uporabljali manj gnojil, kar lahko posledično pomeni tudi manj pridelka.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja