Go to Top

Cene energentov rekordno visoke! Kaj se dogaja?

Cene energentov se močno višajo – kaj pričakovati?

Cene energentov – na mednarodnih borzah sta se električna energija in zemeljski plin v zadnjem letu podražila za 130 odstotkov. Cene premoga so poskočile za 70 odstotkov. Jih bomo občutili tudi končni uporabniki?

Informativni izračun plače

Cene energentov se višajo – kje so razlogi?

Razlogov, da cene energentov močno rastejo, je veliko. Zaradi zapiranja termoelektrarn so se cene kuponov ogljikovega dioksida v Evropski Uniji dvignile na rekordno raven. Eden izmed razlogov je tudi ta, da je bilo pridobivanje elektrike iz obnovljivih virov letos zaradi vremena omejeno. Omejena pa je tudi dobava zemeljskega plina iz Rusije zaradi geopolitičnega Severnega toka.

podjetniško svetovanje

Cene energentov – plin v Evropi najdražji v zadnjih trinajstih letih

V Evropi so cene plina najvišje v zadnjih trinajstih letih. Zaradi daljše in bolj mrzle zime kot v prejšnjih letih, je bilo zalog zemeljskega plina sredi poletja v evropskih skladiščih plina za četrtino manj kot v zadnjih petih letih. Ker so evropska skladišča plina podhranjena, se je v evropskih elektrarnah povečala poraba premoga. Cene zemeljskega plina bodo rasle zaradi velike porabe, majhnih količin v skladiščih ter zaradi strmenja k proizvodnji elektrike iz plinskih elektrarn. Posledično se bo zvišala cena premoga. V zadnjih dveh letih namreč ni bilo veliko vlaganja v proizvodnjo – prav tako pa je po premogu veliko povpraševanje v državah v razvoju.

Poznate normirani s.p.?

Cene energentov v drugi četrtini leta 2021 pri nas že višje

Statistični urad Republike Slovenije je objavil podatke, kjer je vidno, da so cene energentov že višje kot v začetku leta. Cene zemeljskega plina v drugi četrtini 2021 za gospodinjske odjemalce so se povišale za 3 % v primerjavi s prvo četrtino letošnjega leta. Cene električne energije pa so v drugem četrtletju leta višje za 7 %. Za negospodinjske odjemalce se je električna energija podražila za 2 %, zemeljski plin pa za 4%. Po podatkih SURS so bile sicer cene zemeljskega plina za negospodinjske odjemalce v Sloveniji v drugi polovici lanskega leta kar za 13 % višje od povprečja celotne Evropske Unije.

Ali veste, kako se izpolni UPN plačilni nalog?

Cene energentov – le še vprašanje časa, kdaj bodo položnice še višje?

Slovenske družbe sporočajo, da imajo vsaj za letošnje leto energijo zakupljeno po starih cenah. Problem je, ker sta do konca leta zgolj še dobra dva meseca – kako se bo to poznalo naslednje leto? Kaj se bo takrat zgodilo s slovenskim gospodarstvom, ki je izvozno naravnano? Kakšne bodo cene energentov za gospodinjstva prihodnje leto? Napovedi niso optimistične.

Ne pozabite se prijaviti na e-novice!

Realno ni veliko možnosti, da bi podjetja in gospodinjstva ubežala višjim zneskom za električno energijo in zemeljski plin na položnicah. Dejansko je samo vprašanje časa, ko se bodo cene energije za gospodinjstva in podjetja zvišale. Zaradi visokih cen energentov so nekatera podjetja po svetu in tudi že v Sloveniji prisiljena omejevati proizvodnjo. To seveda povzroča tudi motnje v svetovnih dobavnih verigah. O kitajski krizi smo pisali pred kratkim.. Zaradi motenj v dobavnih verigah – težave so tudi v prehrambni verigi – bi lahko prišlo tudi dviga cen hrane. Septembra je bila sicer inflacija v Sloveniji 2,4 odstotna.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja