Go to Top

Gospodarstvo Slovenije v pričakovani izjemni rasti

Gospodarstvo bo predvidoma okrevalo zelo hitro

Gospodarstvo države bo, po zadnjih podatkih Banke Slovenije, letos doseglo 5,2 % rast. Ta novica je vsekakor pozitivna – še več, napovedano je, da bomo dosegli pred-krizno raven BDP najverjetneje že v začetku prihodnjega leta! Pisali smo že o dvigu povprečne plače.

Obračunajte si plačo!

Napoved v številkah

Potrebujete zanesljivo računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Letošnja rast je za gospodarstvo napovedana pri 5,2 %. Tudi v prihodnjem letu naj bi ta ostala visoka – napovedana je pri 4,8 %.  Rast naj bi spodbujalo tako domače, kot tuje povpraševanje. Inflacija pa naj bi navkljub krepitvi ostala pod srednjeročnim ciljem – torej pod oz. blizu 2 %.

Tudi napovedi za leti 2022 in 2023 obljubljajo gospodarsko rast. Tako naj bi gospodarstvo v letu 2022 zrastlo za 4,8 %, leta 2023 pa za 3,1 %. Izvoz naj bi letos zrasel celo za 11,1 % in uvoz za 11,6 %. Zaposlenost naj bi iz leta v leto naraščala, letos iz 0,7 %, vsako leto zatem pa v okolici 1,5 % rasti letno.

davčno svetovanje

Kako bo gospodarstvo raslo pri naših sosedih oz. na evro-območju?

Tudi za evro-območje so napovedi optimistične. Gospodarstvo evro-območja naj bi letos zraslo za 4,6 %, naslednje leto za 4,7% in leto zatem za 2,1 %.

Preberite tudi: Bruto plače so se v povprečju dvignile

Je Slovensko gospodarstvo navkljub optimističnim napovedim izpostavljeno tveganjem?

Navkljub umirjanju epidemije ostajajo pri Banki Slovenije negotovi glede prihodnjega razvoja. Predpostavljena je še nadaljnja podpora – tako s strani denarne, kot fiskalne politike. Banka Slovenije je napoved izdelala ob predpostavki, da epidemiološke razmere ne bodo zahtevale ponovnega širšega in dolgotrajnejšega zaprtja gospodarstva. V alternativnih scenarijih, tudi bolj črnogledih, naj bi pred-krizna raven BDP-ja bila dosežena v letu 2023, oziroma bi bile zgornje napovedi za rast BDP-ja bile manjše za okrogel odstotek.

Želim se prijaviti na e-novice

Največja tveganja za gospodarstvo in hitro rast ni več (neposredno) epidemija!

Največje tveganje, po poročilu Banke Slovenije, za državo ne predstavlja dejansko več epidemija, ampak izvirajo tveganja iz globalnega in geo-političnega okolja. Omenjena so trenja na Bližnjem vzhodu, izzivi v svetovnih proizvodnih verigah in pomanjkanje nekaterih surovin in polizdelkov. Bolj dolgoročna izpostavljenost tem problemom bi posledično pomenilo hitrejšo rast cen in nižji rasti za gospodarstvo.

Poročilo napoveduje tudi potencialno višjo rast gospodarstva zaradi večje domače potrošnje, saj so prihranki državljanov na zgodovinsko visoki ravni.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja