Go to Top

Inflacija v marcu in aprilu 2021 višja

Inflacija v prvem četrtletju za Slovenijo, EU in za euro-območje

Inflacija nastopi takrat, ko pride do splošnega zvišanja cen izdelkov in storitev, ne le cen posameznih artiklov. Zaradi tega pade vrednost eura. V Sloveniji je bila inflacija marca letos 0,1-odstotna.

Izračunajte si plačo!

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Inflacija – kako se določa

Povprečne potrošniške navade vseh gospodinjstev skupaj določajo, kakšno utež imajo posamezni izdelki in storitve pri merjenju inflacije. Pri tem se upoštevajo vsi izdelki in storitve, ki jih gospodinjstva trošijo, kot so:

  • vsakodnevne dobrine kot so časopisi in bencin;
  • trajne dobrine kot so obleke, osebni računalniki in pralni stroji;
  • storitve kot so frizer, zavarovanje in najem stanovanja.

Pri izračunavanju povprečnega zvišanja cen imajo cene izdelkov oziroma storitev, za katere potrošnik zapravi več, večjo utež od cen tistih, za katere potroši manj.

Regres za upokojence 2021

Podjetniki, za vas spremljamo aktualno dogajanje na področjih pravne zakonodaje, davkov in sprememb v računovodstvu. Želite ostati na tekočem?

računovodsko svetovanje

Cene aprila 2021

Cene življenjskih potrebščin so bile v aprilu 2021 na letni ravni višje v povprečju za 2,1 %, nanjo so najbolj vplivale višje cene električne energije. K letni inflaciji so prispevali še dražji naftni derivati. 9,2-odstotna pocenitev počitniških paketov pa je pomagala ublažiti inflacijo.

Na mesečni ravni so bile cene v povprečju za 1,0 % višje kot v marcu 2021. K mesečni inflaciji so največ prispevale višje cene oblačil in obutve, ki naj bi bile posledica menjave kolekcij teh izdelkov. Bile so povprečno za 8,1 % višje kot v prejšnjem mesecu. Na drugi strani pa so bile za 2,2 % cenejše storitve iz skupine komunikacije, kar je povzročilo, da se je mesečna inflacija za 0,1 odstotne točke znižale.

E-novice s področja podjetništva so le klik stran

Inflacija v euro-območju

V euroobmočju se inflacija cen življenjskih potrebščin meri s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, kar pomeni, da vse države v Evropski uniji uporabljajo enako metodologijo. Letna rast cen, merjena z indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila v aprilu 2021 2,2-odstotna, povprečna 12-mesečna rast cen pa –0,5-odstotna. Mesečna rast cen je bila 0,8-odstotna.

Letna stopnja inflacije v državah članicah, ki pripadajo ekonomski in monetarni uniji, je bila v marcu 2021 1,3-odstotna, v državah članicah EU pa je bila 1,7-odstotna. Najnižja je bila v Grčiji, kjer je bila 2,0-odstotna, najvišja, 4,4-odstotna, pa je bila na Poljskem. V Sloveniji je bila inflacija 0,1-odstotna.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja