Go to Top

Bruto plače so se v Sloveniji povprečju dvignile nad 2.000 evrov!

Bruto plače so v povprečju prekoračile nov nivo – kje je vaša?

Bruto plače so v povprečju poskočile nad 2.000 evrov! Povišek  je zabeležen za marec 2021. V katerih sektorjih so povprečne bruto plače torej najvišje? Je povišica sledila zvišanju minimalne plače? Je na vidiku še kakšna povišica?

Informativni izračun plače

 

Povprečna bruto plača v marcu  približno 3 % višje od februarske

Potrebujete davčno svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

V povprečju se je povprečna bruto plača zvišala na 2.009,50 evra v mesecu marcu. To je bilo 3,3 % nominalno oz. 3,0 % realno povišanje napram februarskemu povprečju.

Povišanje plač so zasledili tako v javnem kot zasebnem sektorju. V zasebnem sektorju je znašalo povišanje plač 2,8 %, med tem  ko je bilo to povišanje v javnem sektorju še približno odstotek višje.

Regres za upokojence 2021

Kje so bruto plače najvišje?

Finančne in zavarovalniške dejavnosti izstopajo glede na višino povprečne bruto plače. V teh sektorjih se je v mesecu marcu ta povišala celo za 32,0 odstotka, predvsem zaradi višjih izrednih izplačil. V tem sektorju je povprečna bruto plača najvišja in znaša 3.344,52 evra.

davčno svetovanje

 

Povprečne bruto plače se razlikujejo glede na statistično regijo

V mesecu marcu je bil razpon povprečne bruto plače med statističnimi regijami kar velik. V osrednjeslovenski statistični regiji znaša 2.249,67 evra in se je v mesecu marcu povišala za 2,1 %. V pomurski regiji se je sicer najbolj povišala – za 6,7 %. Najnižja pa je v primorsko -notranjski statistični regiji, kjer znaša 1.740,94 evra.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

 

Je na vidiku dodatno zvišanje plač?

Kot smo že pisali, se Zakon o dohodnini (ZDoh-2) spreminja s 01.01.2022. Ta zakonska sprememba bo vplivala na davčno osnovo fizičnih oseb – slovenskih davčnih rezidentov. V okviru ZDoh-2 zakonodajnih  novosti se bo davčna olajšava za slovenske davčne rezidente postopno dvignila od 3.500 evrov na 4.500 evrov v letu 2022 ter do 7.500 evrov od leta 2025 dalje. Ta dvig davčne olajšave pomeni višje neto plače ob nespremenjenih bruto plačah.

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja