Go to Top

Zaposlitev za krajši delovni čas – kakšne so vaše pravice?

Zaposlitev za krajši delovni čas pomeni, da je delavec zaposlen za manj kot 40 ur na teden. Toliko namreč v večini primerov znaša polni delovni čas. Kakšne pravice ima delavec, ki je zaposlen za krajši delovni čas?

Če imate kakšne koli pravne dileme, ali pa vas zanima ustanovitev lastnega podjetja, nas lahko pokličete na 01 600 1530 ali pa nam pišete na data@data.si. Naši podjetniški in pravni svetovalci vam bodo zagotovo znali pomagati. Termin individualnega svetovanja si lahko zagotovite tukaj.

Uporabite naš kalkulator za informativni izračun plače 

Kaj pomeni zaposlitev za krajši delovni čas?

Zaposlitev za krajši delovni čas je opredeljena v Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1), natančneje v 65. členu. Gre za zaposlitev z delovnim časom, krajšim od polnega. Navadno polni delovni čas znaša 8 ur na dan oziroma 40 ur na teden. Polni delovni čas je sicer stvar delodajalca. Koliko ur dela pa zajema zaposlitev za krajši delovni čas? Pravzaprav število ni določeno. Pogodba za krajši delovni čas lahko zajema tudi le 1 uro na dan, lahko pa tudi 36 ur na teden. Zgornja meja je torej polni delovnik, medtem ko spodnja meja ni določena.

Vas zanima ustanovitev s.p.?

računovodsko svetovanje

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Ali zaposlitev za krajši delovni čas pomeni tudi krajši dopust?

Da in ne. 159. člen ZDR-1 določa, da mora biti letni dopust dolg vsaj 4 tedne. To velja za delavce, ki opravljajo polni delovni čas, kot tudi za tiste s krajšim delovnim časom. Število dni, potrebnih za dosego štirih tednov dopusta pa je odvisno od razporeditve delovnih dni, ki jih opravlja delavec. Več dni dopusta po zakonu dobijo delavci, ki so starejši, invalidi ali negovalci otroka, ki potrebuje posebno nego. Tovrstni ljudje se tudi pogosto odločajo za zaposlitev za krajši delovni čas.

Kaj pravi pravilnik o letnem dooustu?

Ostale pravice zaposlitev za krajši delovni čas

Ali lahko zaposlitev za krajši delovni čas dobim pri več delodajalcih naenkrat? 66. člen Zakona o delovnih razmerjih pravi, da lahko. Vendar v tem primeru skupno število opravljenih ur ne sme preseči zakonsko določenega števila ur za polni delovni čas. Večina pravic, ki jih zajema zaposlitev za krajši delovni čas je enakih, kot jih imajo zaposleni za polni delovni čas. Gre le za manjši obseg, ki je navadno urejen sorazmerno v primerjavi s polno zaposlenimi, razen če zakon določa drugače. Če torej gre za polovični delovni čas (4 ure na dan), imate pravico do polovičnega regresa, polovičnega časa za malico itd.

V kolikor vam razumevanje zakonodaje povzroča težave, se lahko obrnete na naše pravne svetovalce. V sklopu plačljivega individualnega svetovanja vam lahko pomagajo z vsemi pravnimi dilemami. Dosegljivi so na 01 600 1530 ali na data@data.si.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja