Go to Top

Odmor med delovnim časom – se ga lahko izkoristi v več delih?

Odmor med delovnim časom

Odmor med delovnim časom določa zakon o delovnih razmerjih. Kako dolg je lahko odmor? Je namenjen samo za malico? Se lahko odmor koristi v več delih? Mimogrede, v našem podjetju imamo tudi odlične pravne strokovnjake, ki vam lahko pomagajo razrešiti morebitne pravne dileme. Za termin plačljivega strokovnega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Odprtje s.p. na DATA točki lahko opravite ekspresno!

Odmor med delovnim časom – kaj pravi ZDR-1?

Zaposleni, ki dela polni delovni čas, ima pravico do odmora, ki traja 30 minut. Delavcu, ki dela krajši delovni čas (a najmanj štiri ure dnevno), pa pripada odmor med delovnim časom v sorazmerju s časom, ki ga prebije na delu. Na primer delavec, ki dela 4 ure na dan, ima pravico od 15-minutnega odmora. Dolžina odmora pa se v primeru neenakomerne razporeditve ali začasne prerazporeditve delovnega časa določi sorazmerno dolžini delovnega časa.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Ali je odmor med delovnim časom samo odmor za malico?

Kljub temu, da verjetno večina zaposlenih odmor med delovnim časom izkoristi za malico, pa to ne pomeni, da je odmor namenjen izključno temu. Zaposleni se sam odloči, kako bo odmor med delovnim časom izkoristil. Je pomembno to, da s tem ne ogroža delovnega procesa. Se pa čas odmora med delom všteva v delovni čas.

Preberite tudi – Nadomestilo za malico, koliko vam pripada?

Kakšne so posebnosti vezane na odmor med delovnim časom?

ZDR-1 med drugim določa, da se odmor med delovnim časom lahko določi šele po eni uri dela ter najpozneje eno uro pred koncem delovnega časa. Ena izmed posebnosti je tudi, da lahko delavka, ki doji otroka (do 18 meseca starosti), in dela polni delovni čas, koristi odmor med delovnim časom za dojenje. Ta traja najmanj eno uro na dan. V proizvodnih podjetjih je praviloma čas za odmor med delovnim časom zaradi organizacije dela določen vnaprej.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Odmor med delovnim časom – lahko več krajših odmorov?

ZDR-1 določa, da ima delavec pravico do odmora, ki traja 30 minut. Nič pa ni določeno, ali gre za en odmor ali le skupno trajanje odmora, ki bi se lahko izrabil v več delih. Podjetje lahko sprejme interna pravila oz. interne pravilnike. Tam lahko med drugim določi oz. omogoči več krajših odmorov tekom delovnega časa. Je pa lahko takšna ureditev zapisana v kolektivnih pogodbah. Tak primer je Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije. Ta dopušča možnost izrabe odmora v več delih, a mora en del trajati najmanj 15 minut.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja