Go to Top

Evropska sredstva – EU razpisi

Nacionalna in evropska sredstva so odličen dodaten vir financiranja razvoja malih podjetij!

Kakšne vrste podpor poznamo?

  • nepovratna sredstva, kjer pridobite subvencijo, ki je nikoli ne vrnete, in
  • ugodna posojila, kjer je subvencija izražena v nizki obrestni meri, lahko pa tudi v garanciji za posojilo in večji verjetnosti pridobitve posojila.

Za katere namene so sredstva na voljo?

  • za investicije, še posebej, če gre za tehnološke investicije;
  • za razvoj novih, inovativnih izdelkov, tehnologij in storitev;
  • za zaposlovanje in izobraževanje kadrov;
  • več razpisov je na voljo za mikro, mala in srednja podjetja, kot za velika podjetja;
  • evropska in nacionalna sredstva so lažje dostopna podjetjem, ki delujejo ali investirajo v manj razvitih regijah ali na podeželju;
  • sredstva so lažje dostopna tudi podjetjem, ki že imajo nekaj zgodovine poslovanja.

Nepovratna sredstva in ugodna posojila so na voljo v sklopu evropskih ali nacionalnih programov. Vsak program ima točno določene cilje in namene. Nekateri so namenjeni razvojnim dejavnostim, drugi izobraževanju itd. V okviru vsakega programa je objavljenih več javnih razpisov, na katere s podjetja prijavljajo s predlogi projektov.

Razpise ločimo na nacionalne in evropske. Nacionalni razpis objavi slovenska ustanova, nanj pa se lahko prijavijo le slovenska podjetja. Pogosto se podjetje lahko prijavi s projektom, ki ga bo izvajalo samo. Evropski razpis objavi ena od evropskih ustanov, velja pa navadno za celotno ozemlje EU ali celo širše. Na evropske razpise lahko podjetja prijavijo le v partnerstvu s tujimi podjetji ali ustanovami. Razpisna dokumentacija je v angleškem jeziku, v angleščini pa je priporočljivo pripraviti tudi projektni predlog.

1. Prvi korak do pridobitve evropskih ali nacionalnih razvojnih sredstev je, da poznate programe in razpise, zanimive za vaše podjetje.

2. V drugem koraku je potrebno oblikovati primerne projektne ideje, poiskati najbolj ustrezne partnerje in tako oblikovati najbolj optimalno obliko projekta.

3. V tretjem koraku pa je potrebno projektne ideje predstaviti v prijavnici, s katero se prijavljamo na izbran razpis.

Če potrebujete pomoč pri pregledu programov in razpisov ali pri oblikovanju projektnih idej, pridite na svetovanje ali pišite na data@data.si ali 01 6001 530.


Aktualni razpisi za podjetja

Seznam trenutno aktualnih razpisov

Aktualne informacije o EU razpisih

Izdelamo vam lahko celotno prijavno dokumentacijo.