Go to Top

Septembrska inflacija na letni ravni znašala 2,4 odstotka

Septembrska inflacija – na mesečni ravni 0,1-odstotna deflacija

Septembrska inflacija – v septembru so se v Sloveniji cene življenjskih potrebščin na letni ravni v povprečju zvišale za 2,4 odstotka. Na mesečni ravni pa so cene upadle za 0,1 odstotka.

Informativni izračun plače

Septembrska inflacija na letni ravni posledica višanja cen naftnih derivatov

Septembrska inflacija na letni ravni v Sloveniji je posledica višjih cen naftnih derivatov. Dizelsko gorivo se je podražilo za 30,7 odstotka, bencin pa za 26,5 odstotka. Občutno so se podražila tudi tekoča goriva, in sicer za 26,4 odstotka.

V primerjavi z lanskim septembrom so se cene blaga v povprečju dvignile za 3,1 odstotka, medtem ko so cene storitev višje za 1,2 odstotka. Višje so tudi cene blaga dnevne porabe, in sicer za 4,2 odstotka, kakor tudi cene trajnega blaga, ki so v povprečju višje za 2,9 odstotka. Cene poltrajnega blaga so se v povprečju znižale za 0,6 odstotka. V povprečju so bile višje (kot pred letom dni) tudi cene gostinskih storitev – te so se zvišale za 5,8 odstotka.

Letno inflacijo so nižale cene počitniških paketov (za 6,2 % cenejši kot lani septembra) ter cene sadja (ki so bile v povprečju nižje za 8,6 %).

Imate podjetniško idejo? Odprite popoldanski s.p.

Septembrska inflacija na mesečni ravni sicer negativna

Septembrska inflacija je bila na mesečni ravni sicer negativna. Cene življenjskih potrebščin so bile na mesečni ravni v povprečju za 0,1 odstotka nižje. Najbolj je k temu prispevala pocenitev počitniških paketov (ti so se pocenili za 15,7 %) ter nižje cene nastanitvenih storitev (za 4,9 %).

pravno svetovanje

Septembrska inflacija je bila na drugi strani zvišana zaradi cen obleke in obutve. Zaradi sezonske menjave kolekcije so bila oblačila v povprečju dražja za 5,3 %, obutev pa za 2,6 odstotka. Občutno so se višale še cene toplotne energije (za 9,5 %), gostinskih storitev (za 2,2 odstotka), prevoznih sredstev (za 0,9 odstotka) ter hrane (za 0,8 odstotka) so sporočili na Statističnem uradu Republike Slovenije.

Prijavite se na e-novice!

Septembrska inflacija – kaj sploh inflacija je?

V tržnem gospodarstvu se cene storitev in izdelkov in storitev lahko vedno spremenijo. Nekatere se višajo, druge nižajo. Do inflacije pride, če se cene vseh izdelkov in storitev v povprečju zvišajo. To bi v praksi pomenilo, da lahko danes z 10 evri kupimo manj kot včeraj. Drugače povedano, inflacija zmanjšuje vrednost valuti skozi čas. Pri tem je potrebno poudariti tudi to, da so nekatere spremembe cen pomembnejše od drugih. Pri izračunavanju povprečnega zvišanja cen imajo večjo utež tisti izdelki oz. storitve (npr. električna energija), za katere potrošimo več, kot pa tiste, za katere potrošimo manj (npr. poštne znamke).

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja