Go to Top

Povračila za prehrano bodo (lahko) s septembrom višja!

Povračila za prehrano

Povračila za prehrano bodo (lahko) po novem višja. Vlada je namreč spremenila uredbo o neobdavčenem znesku. Za koliko bo višji neobdavčen znesek povračila stroškov prehrane?

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATA točki!

Povračila za prehrano bodo neobdavčena do 7,96 evra na dan

Vlada je spremenila Uredbo o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. Potem, ko se je z julijem povišalo neobdavčeno povračilo stroškov za prevoz na delo in znesek kilometrine za povračilo stroškov na službenem potovanju, se bo s septembrom povišal tudi neobdavčen znesek povračila stroškov prehrane. Do zdaj je veljalo, da je ta znesek 6,12 evra. Po novem bodo povračila za prehrano neobdavčena do 7,96 evra na dan. Gre za 30-odstotno zvišanje zneska za povračila za prehrano, ki so ga nazadnje uskladili leta 2008.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplača?

Višji bo tudi znesek za povračila za prehrano, če zaposleni dela deset ur ali več

V kolikor zaposleni dela deset ur ali več, pa se višina povračila za prehrano, do katere se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva povračilo stroškov za prehrano med delom, zvišuje z 0,76 evra na 0,99 evra za vsako dopolnjeno uro prisotnosti na delu po osmih urah prisotnosti na delu. Spremenjena uredba se bo začela uporabljati s septembrom.

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Dvig neobdavčenega zneska ne pomeni avtomatičnega dviga povračila za prehrano

A to, da se meja za neobdavčenega povračila za prehrano dviguje, ne pomeni nujno avtomatskega dviga za vse zaposlene. Povračila za prehrano se bodo avtomatsko na primer dvignila tistim delavcem, katerih kolektivne pogodbe določajo, da prejemajo najvišja neobdavčena povračila za prehrano. Če kolektivna pogodba ne določa nadomestila za malico oz. višine regresa za malico, pa se ta lahko uredi s podzakonskim aktom ali internim pravilnikom delodajalca.

Preberite tudi – Vračilo regresa, kdaj in kako?

Zvišanje povračila za prehrano na primeru

Poglejmo še na primeru, kakšna bo razlika, če delavec dejansko prejema najvišji znesek povračila za prehrano, ki ni obdavčen. Za primer vzemimo povračila za prehrano za avgust 2022 in september 2022, ko bodo lahko povračila za prehrano že (lahko) višja. Oba meseca imata 22 delovnih dni. Na mesečni ravni bi bila razlika nekaj več kot 40 evrov. Seveda od predpostavki, da je delavec na delu prisoten vse dni.

Mesec Znesek na dan Znesek na mesec (22 delovnih dni)
Avgust 2022 6,12 evra 134,64 evra
September 2022 7,96 evra 175,12 evra
Razlika (september v primerjavi z avgustom) + 1,84 evra + 40,48 evra

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja