Go to Top

Vračilo regresa – kdaj je treba regres vrniti? Kako?

Vračilo regresa

Vračilo regresa je pogosto vprašanje tako delodajalcev kot zaposlenih, ki ga dobijo v naši pravni službi. V katerih primerih je potrebno vračilo regresa, ki je že bil izplačan? V kolikor bi potrebovali pravno svetovanje, se lahko obrnete na naše pravne svetovalce. Za termin plačljivega strokovnega svetovanja se lahko dogovorite na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Ustanovite podjetje na DATI!

Rok za izplačilo regresa je 1. julij, izjemoma 1. november

Preden pogledamo, v katerih primerih delodajalec od delavca zahteva vračilo regresa, spomnimo na nekaj ključnih informacij glede regresa. Regres mora biti izplačan najpozneje do 1. julija tekočega koledarskega leta. Minimalni znesek regresa je v višini minimalne plače. Ta za leto 2022 znaša 1074,43 evra. Izjemoma pa je lahko regres izplačan do 1. novembra – v primeru nelikvidnosti delodajalca in z določbami v kolektivnih pogodbah.

Uporabite naš kalkulator za informativni izračun plače!

Vračilo regresa – kdaj oz. v katerih primerih?

Delavec lahko redno odpove pogodbo o zaposlitvi kadarkoli in brez obrazložitve. Lahko predlaga tudi sporazumno prekinitev delovnega razmerja. Če zato obstajajo razlogi, lahko delavec poda tudi izredno odpoved. Pravica do regresa (in tudi letnega dopusta) je vezana na število mesecev, ko je delavec v koledarskem letu zaposlen pri delodajalcu. Vračilo regresa »tako pride v poštev« takrat, ko delavec prekine delovno razmerje pred iztekom tekočega koledarskega leta ter je že prejel polni regres.

Preberite še – Se nam obetajo nove davčne spremembe?

pravno svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Vračilo regresa – primer

Poglejmo na primeru, kdaj je zahtevano vračilo regresa. Delavec je zaposlen pri delodajalcu 3 leta. Junija 2022 je podal odpoved pogodbe o zaposlitvi. Po poteku odpovednega roka bo delovno razmerje prenehalo z zadnjim avgustom. Ker je regres prejel v celoti pred odpovedjo, sledi vračilo regresa. Ker bo delovno razmerje prenehalo z 31.8.2022, je delavec upravičen od 8/12 oz. 2/3 regresa. 4/12 oz. 1/3 regresa bo moral delodajalcu vrniti. Delavec je prejel celoten regres v višini 1500 evrov. Vračilo regresa v našem primeru bo v višini 500 evrov.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Vračilo regresa običajno pobot pri zadnji plači – a le ob pisnem soglasju delavca!

Delavec je dolžan del regresa vrniti. Najpogostejša praksa je ta, da se vračilo regresa izvede s pobotom zadnje plače. A zato mora delodajalec pridobiti pisno soglasje delavca. Če delodajalec brez soglasja delavca pobota vračilo regresa pri zadnji plači, ga lahko doleti globa od 450 do 20.000 evrov. Za odgovorno osebo delodajalca pa je predvidena globa od 450 do 2.000 evrov.

Kaj je treba vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Vračilo regresa z nakazilom na TRR delodajalca

Če se delavec ne strinja, da se vračilo regresa izvede s pobotom pri zadnji plači, je možnost tudi nakazilo na TRR delodajalca. Vračilo regresa se opravi tako, da delavec na TRR delodajalca nakaže znesek preveč izplačanega regresa. V kolikor se delodajalec z delavcem nikakor ne more dogovoriti za vračilo regresa, mora delodajalec zoper delavca vložiti tožbo na pristojno delovno sodišče.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja