Go to Top

Sorazmerni delež regresa – koliko, če niste zaposleni celo leto?

Sorazmerni delež regresa, komu in koliko pripada? Do kdaj je potrebno izplačati sorazmerni delež regresa? Imate dileme glede izplačila regresa? Obrnite se na naše pravnike! Za termin plačljivega svetovanja so vam na voljo na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Izračun plače

Sorazmerni delež regresa, če niste zaposleni celo leto

Sorazmerni delež regresa dobi zaposleni, če je njegova zaposlitev krajša od celotnega koledarskega leta. Regres spada med dohodke iz delovnega razmerja. O tem, do kdaj in koliko mora biti izplačan regres 2024, smo več pisali v tem članku. Delavec pridobi pravico do izplačila regresa s sklenitvijo delovnega razmerja. Ko delavcu pripada pravica do letnega dopusta, mu pripada tudi pravica do letnega regresa.

Ustanovitev podjetja

Kdaj delavcu pripada sorazmerni delež regresa?

Če se delovno razmerje delavcu izteče pred iztekom koledarskega leta, mu pripada sorazmerni delež regresa. Enako velja za letni dopust – zaposlenemu pripada sorazmerni del dopusta. A ne glede na to, ali vam pripada sorazmerni delež regresa (ali v celoti), velja da mora biti regres izplačan najpozneje do 1.7. v tekočem koledarskem letu. Izjemoma je sicer izplačilo možno do 1. novembra (v primeru nelikvidnosti podjetja).

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Potrebujete pravni nasvet?

Kilometrina 2024

Sorazmerni delež regresa na primeru

Poglejmo, kako lahko delodajalec izplača sorazmerni delež regresa na praktičnem primeru. Zaposleni je pri delodajalcu zaposlen od 1.1.2024 do 31.5.2024. Ker pogodbe o zaposlitvi ne bo podaljšal, bo zaposlenemu pripadel sorazmerni del regresa. Delodajalec bo izplačal minimalni regres (v višini minimalne plače) v znesku 1253,90 evra. Koliko torej znaša sorazmerni delež regresa? Delavcu pripada 5/12 regresa. V našem primeru bi tako zaposleni dobil sorazmerni delež regresa v višini 522,46 evra.

Interni akti podjetja

Ali mora biti sorazmerni delež regresa izplačan ob prenehanju delovnega razmerja?

Mora delodajalec v našem primeru zaposlenemu sorazmerni delež regresa izplačati na zadnji dan delovnega razmerja? Se pravi 31.5.? Odgovor je ne. Delodajalec se sicer lahko odloči za to opcijo. Mimogrede, regres lahko izplača že tudi prej (recimo aprila), možno je tudi izplačilo v dveh ali več delih. Če delavcu delovno razmerje pri delodajalcu preneha pred 1.7. (v našem primeru 31.5.), mu delodajalec ni dolžan izplačati regresa na zadnji dan prenehanja delovnega razmerja. Tudi v tem primeru mora delodajalec delavcu izplačati sorazmerni delež regresa najpozneje do 1. julija (oz. do 1. novembra v primeru nelikvidnosti podjetja).

Pogodba o zaposlitvi

Zaposlitev po 1. juliju in sorazmerni delež regresa

Kdaj pa vam mora delodajalec izplačati sorazmerni delež regresa, če za zaposlite po 1. juliju? Sorazmerni delež regresa vam pripada s sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi. V tem primeru vam mora delodajalec sorazmerni del regresa na vaš bančni račun nakazati najpozneje do konca tekočega koledarskega leta. ZDR-1 sicer ne določa roka za izplačilo regresa delavcem, ki so se zaposlili po 1. juliju. Ker zakonodaja v tem primeru ne določa roka za nakazilo regresa, je smiselno, da se delodajalec in delavec o izplačilu regresa dogovorita v pogodbi o zaposlitvi. Če potrebujete pomoč pri pripravi pogodb o zaposlitvi, vam lahko te pripravijo v naši pravni strokovnjaki. Za ponudbo nam lahko pišete na data@data.si ali nas pokličete na 01/600-1530!

Prijavite se na naše e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja