Go to Top

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Regres za letni dopust je pravica zaposlenih delavcev

Regres za letni dopust je pravica zaposlenih delavcev, ki imajo tudi pravico do letnega dopusta.  Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da mora biti izplačan najmanj v višini minimalne plače. Z zakonom pa je tudi določen rok, do katerega mora biti izplačan. Regres za letni dopust pa prejemajo tudi upokojenci.

Izračunajte si plačo!

Potrebujete zanesljivo računovodstvo?

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Regres za leto 2021

V skladu z ZDR-1 mora biti regres izplačan najmanj v višini minimalne plače v Republiki Sloveniji. Ta trenutno znaša 1.024,24 eur, zato bo tudi minimalni regres za leto 2021 znašal najmanj toliko. Delodajalci naj pri tem upoštevajo tudi področno kolektivno pogodbo, ki jih zavezuje. Ta namreč lahko določa tudi obveznost izplačila višjega regresa od zakonskega minimuma.

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

Kaj, če delavec ni zaposlen celo koledarsko leto?

Delavcu, ki ni zaposlen celotno koledarsko leto, pripada le sorazmerni del letnega dopusta. In sicer 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve. Posledično takšnemu delavcu pripada tudi zgolj sorazmerni del regresa za letni dopust. Tudi v tem primeru 1/12 polnega regresa za vsak mesec zaposlitve.

KJE BOMO LAHKO KORISTILI 100€ TURISTIČNIH BONOV?

Rok za izplačilo regresa

Regres mora biti delavcem izplačan najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta. S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti je sicer lahko določen kasnejši rok za izplačilo, a le v primeru nelikvidnosti delodajalca. Tudi v tem primeru pa ga je treba izplačati najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.

pravno svetovanje

Zaposlitev za krajši delovni čas

Če delavec dela le krajši delovni čas, lahko to vpliva na njegovo pravico do regresa za letni dopust. Če ima delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za krajši delovni čas, mu pripada le sorazmerni regres za letni dopust.

Izjema so delavci, ki delajo krajši delovni čas zaradi starševstva, pa tudi delavci, ki delajo krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ali predpisi o zdravstvenem zavarovanju.

Ostanite obveščeni: e-novice so le klik stran

Delavci na bolniški ali na starševskem dopustu

Delavci, ki so odsotni z dela zaradi bolezni, so upravičeni do regresa za letni dopust enako, kot če bi delali. Enako velja tudi za delavce, ki v posameznem koledarskem letu koristijo starševski dopust. Pogoj za izplačilo regresa je namreč veljavno sklenjeno delovno razmerje.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja