Go to Top

Pogodba o zaposlitvi za krajši delovni čas – lahko z več delodajalci?

Pogodba o zaposlitvi za krajši delovni čas

Pogodba o zaposlitvi za krajši delovni čas je ena izmed oblik pogodbe o zaposlitvi. S pogodbo o zaposlitvi pogodbeni stranki skleneta delovno razmerje. Se lahko pogodba o zaposlitvi za krajši delovni čas sklene tudi z več delodajalci? Mimogrede, delovnopravno zakonodaja je eno izmed področjih, za katerega so specializirani tudi naši pravni svetovalci. Za termin plačljivega svetovanja se lahko dogovorite na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Odprite s.p. na Dati!

Pogodba o zaposlitvi za krajši delovni čas je le ena izmed oblik pogodb o zaposlitvi

S pogodbo o zaposlitvi pogodbeni stranki skleneta delovno razmerje. Obstajajo različne »vrste« pogodb o zaposlitvi. Delodajalec in delavec lahko skleneta različne pogodbe o zaposlitvi. Lahko gre za pogodbo o zaposlitvi za določen čas, nedoločen čas, za opravljanje javnih del, za opravljanje dela na domu ipd. Lahko pa se pa se sklene tudi pogodba o zaposlitvi za krajši delovni čas. Mimogrede, podjetniki, v kolikor potrebujete pomoč pri pripravi samih pogodb o zaposlitvi, vam lahko te pripravijo naši pravni svetovalci. Za njihove storitve lahko pokličete na 01/600-1530!

Informativni izračun plače

Kaj sploh je krajši delovni čas?

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) v 65. členu določa, da se za krajši delovni čas šteje čas, ki je krajši od polnega delovnega časa, ki velja pri delodajalcu. Ureditev krajšega delovnega časa ni omejena. To pomeni, da se pogodba o zaposlitvi za krajši delovni čas lahko sklene tudi kot na primer enourna dnevna zaposlitev pri delodajalcu ali pa na primer 25 ali 30-urna tedenska zaposlitev. Zaposlitev za krajši delovni čas delavcem zagotavlja lažje ter boljše usklajevanje osebnega in poklicnega življenja. Delodajalcem pa omogoča fleksibilnost zaposlovanja s potrebami delovnega procesa.

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2022 se je vendarle spremenila!

pravno svetovanje

Rezervirajte termin za registracijo podjetja pri nas!

Kaj pa pravice, če se sklene pogodba o zaposlitvi za krajši delovni čas?

Pogodba o zaposlitvi za krajši delovni čas delavcu prav tako daje pogodbene in druge pravice oz. obveznosti iz delovnega razmerja (enako kot velja za delavce, ki delajo polni delovni čas). Delavec, ki dela krajši delovni čas, ima tako pravico do letnega dopusta v minimalnem trajanju ter pravico do regresa za letni dopust v sorazmernem deležu. Delavec, ki dela krajši delovni čas ima enakopraven položaj z delavcem, ki dela polni delovni čas. Pogodba o zaposlitvi za krajši delovni čas mora prav tako upoštevati pravila o prepovedi diskriminacije, pravice in obveznosti pogodbenih strank, disciplinski in odškodninski odgovornosti, določila o prenehanju pogodbe ipd.

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih izvajamo na Dati!

Pogodba o zaposlitvi za krajši delovni čas – lahko tudi z več delodajalci!

Pogodba o zaposlitvi za krajši delovni čas tudi pomeni, da ima tak delavec možnost, da sklene pogodbo z več delodajalci ter na tak način doseže polni delovni čas, ki je določen z zakonom. Je pa pri tem pomembno, da se delavec z delodajalci sporazume o delovnem času, o načinu izrabe letnega dopusta ali drugih odsotnostih z dela. Delodajalci, pri katerih je delavec zaposlen s krajšim delovnim časom, so delavcu dolžni zagotoviti sočasno izrabo letnega dopusta oz. druge odsotnosti z dela, razen če bi jim to povzročilo škodo. Ob tem velja omeniti še, da je posebna oblika zaposlitve s krajšim delovnim časom krajši delovnik zaradi starševstva, o katerem smo več pisali v tem članku.

Želim ostati na tekočem in se prijaviti na Datine e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja