Go to Top

Delo na domu – več kot stokrat več zaposlenih kot pred epidemijo!

Delo na domu je med epidemijo doživelo ogromen porast!

Delo na domu – lani je bilo v Sloveniji za delo od doma prijavljenih več kot 217 tisoč delavcev. To je več kot 100-krat več kot pred epidemijo. Takrat (leta 2019) je bilo za delo od doma prijavljenih zgolj 2037 delavcev.

Informativni izračun plače

Delo na domu – potrebujete pomoč naših pravnikov?

Na začetku epidemije je bilo veliko vprašanj, kako urediti delo na domu oz. do doma, da bo skladno z zakonodajo. Delodajalci morajo z zaposlenimi, ki delajo na domu oz. na daljavo skleniti pogodbo za delo na domu. To velja ne glede na to, ali gre za novo zaposlitev ali ne. V pogodbi morajo biti določene pravice, obveznosti ter pogoji, ki so odvisni od narave dela na domu. Bi mogoče potrebovali takšno pripravo pogodbe o zaposlitve? Ali potrebujete interne pravilnike? Pri tem vam lahko pomagajo naši sodelavci v pravni službi. Prav tako so vam na voljo za plačljiva individualna svetovanja na področjih delovnega, obligacijskega in gospodarskega prava! Pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si za več informacij.

Ustanovitev podjetja

Delavec, ki opravlja delo na domu ima enake pravice, kot tisti, ki delajo v prostorih delodajalca

Tudi če delavec dela od doma, mu mora delodajalec zagotoviti varne pogoje dela. Preden delavec začne delo na domu, se mora delodajalec seznaniti s pogoji dela na njegovi lokaciji ter ugotoviti morebitna tvega in določiti ukrepe za zagotavljanje varnosti in zdravja. Mimogrede, na Dati lahko opravite tudi zakonsko obvezno usposabljanje Varstvo in zdravje pri delu! Delavec, ki opravlja delo na domu ima enake pravice kot delavci, ki delajo v prostorih delodajalca. Pripada mu nadomestilo za prehrano. Ne pripada pa mu nadomestilo za prevoz na delo in z dela. Ima pa delavec pravico do nadomestila za uporabo lastnih sredstev. Višina nadomestila je določena v pogodbi o zaposlitvi. Pred kratkim smo pisali tudi o t.i. hibridnem delu – veste, kaj je? Preverite v tem članku.

Preberite tudi – Koliko bo znašala minimalna plača v 2022?

pravno svetovanje

Rezervirajte termin za registracijo podjetja pri nas!

Lani več kot stokrat več prijavljenih kot leta 2019

Epidemija covida-19 je jasno močno vplivala na delovne procese. Glede na hitro širjenje različice omikron pričakujemo porast dela na domu tudi v prihodnje. Pri nas evidenco o delu na domu vodi Inšpektorat RS za delo. Po podatkih inšpektorata je bilo za delo na domu leta 2019 prijavljenih 2037 delavcev, lani pa 217.428.

Informativni izračun za normirance

Delo na domu v 2021

Ti podatki tudi kažejo, da je v letu 2021 največ zaposlenih delalo od doma med januarjem in aprilom. Takrat so ob uradno razglašeni epidemiji veljali strogi ukrepi, za velikonočne praznike je bila za 11 dni odrejena tudi ustavitev javnega življenja. Januarja so delodajalci za delo na daljavo prijavili 33.570, februarja 22.715, marca 26.367 in aprila 34.973 delavcev oz. zaposlenih. V poletnih mesecih so številke nato nekoliko upadle. Ko se je jeseni pojavila različica delta pa se je začel ponoven porast. V novembru so delodajalci za delo na domu prijavili 18.128 zaposlenih, v decembru pa je bilo 18.778 prijav.

Želim se prijaviti na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja