Go to Top

Delo od doma – odrejanje v trenutnih razmerah

Delo od doma – Slovenci v jesenskem času zopet v večjem obsegu delamo od doma. Vlada RS je 18. oktobra ponovno razglasila epidemijo. Ob tem pa je vladni govorec Jelko Kacin pozval delodajalce, naj v čim večjem obsegu organizirajo delo od doma.

Informativni izračun plače

Delodajalci, se sprašujete na kakšen način urediti delo od doma, da bo slednje skladno z zakonodajo? Morate skleniti novo pogodbo o zaposlitvi? Ste v dilemi ali lahko zaposleni dela od doma, če mu je bila odrejena karantena? Pišite našim pravnikom na data@data.si ali pokličite na 01 6001 528 in povprašajte po ponudbi za individualno svetovanje!

PRIJAVA NA 13. DNEVE PODJETNIŠTVA

Pravna podlaga za delo od doma

Delodajalci, potrebujete pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Zaposlenim, ki imajo možnost dela od doma določeno že v pogodbi o zaposlitvi, lahko delodajalec odredi delo na domu že na podlagi te določbe. Za ostale zaposlene pa nudi pravno podlago za odreditev dela od doma zakon.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Zakon o delovnih razmerjih v 169. členu določa, da se lahko v primeru izjemnih okoliščin, ko je ogroženo življenje in zdravje ljudi, vrsta ali kraj opravljanja dela začasno spremenita. Sprememba kraja opravljanja dela je možna enostransko, brez soglasja delavca, vendar le, dokler trajajo take okoliščine. Ta čas pa se ne navezuje le za čas razglašene epidemije, temveč na ves čas, ko je treba izvajati ukrepe za zajezitev širjenja virusa COVID-19.

Na kakšen način lahko odredite delo od doma?

Delodajalec lahko zaposlenim odredi delo od doma brez spremembe pogodbe o zaposlitvi. Kljub temu pa je potrebna pisna odreditev dela od doma. Delodajalec mora izdati pisno odredbo ali sklep za delo od doma in ga vročiti delavcu na pri njemu običajen način. Šele po vročitvi pisne odredbe, lahko zaposleni dejansko prične delati od doma.

BRUTO NETO PLAČA

Kaj pa če je zaposleni v karanteni?

Delodajalec lahko odredi delo od doma tudi delavcu v času karantene ali samoizolacije delavca. Tak ukrep je za zaposlene še bolj ugoden, saj delavec prejema polno plačo, upravičen pa je tudi do povračila stroškov v zvezi z delom.

Pravni nasvet

Vsebina pisne odredbe za delo od doma

Kaj vse mora vsebovati pisna odredba za delo od doma? Bistvena je časovna omejitev dela od doma, opredelitev obsega dela, delovnega časa in še vrsta drugih določb, ki natančneje opredeljujejo izvedbo dela od doma.

Delodajalec mora o opravljanju dela na domu obvestiti Inšpektorat RS za delo in jim posredovati relevantne podatke. Načeloma je obvezna prijava Inšpektoratu še pred pričetkom opravljanja dela od doma, zaradi izjemnih okoliščin pa lahko delodajalec Inšpektorat obvesti tudi naknadno.

Pri pripravi odredb vam lahko na pomoč priskoči naša pravna služba, ki bo zagotovila, da bo odredba vsebovala vse obvezne sestavine, kot jih je določilo Ministrstvo za delo. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali pokličite na 01 6001 528!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja