Go to Top

Razglasitev epidemije za 30 dni

Sinoči je Vlada Republike Slovenije sprejela odločitev za vnovično razglasitev epidemije. Razglasitev epidemije je tokrat časovno omejena, in sicer na 30 dni.

Informativni izračun plače

Podjetniki in podjetja, novi korona ukrepi bodo v dobršni meri vplivali tudi na vas. Naša pravna služba sledi vsej aktualni zakonodaji in v zmedi, ki je med podjetji velika, za vas pripravlja brezplačni webinar “Ukrepi delodajalcev v času koronavirusa“. Ne odlašajte in se prijavite! Naše pravnice vam bodo razložile, kakšne so vaše možnosti. Za individualni posvet pa nam pišite na data@data.si in povprašajte po ponudbi.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Razglasitev epidemije je pričakovana

Potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz Petega protikoronskega paketa? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Dejstvo je, da se glede na uradne podatke o številu okuženih v Sloveniji (in tudi drugod po Evropi) soočamo z drugim valom epidemije koronavirusa. Virus se v populaciji hitro in eksponentno širi. Vse slovenske statistične regije presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije, zaradi česar je Vlada Republike Slovenije sinoči razglasila drugo epidemijo.

BRUTO NETO PLAČA

Iz načrta ukrepanja Vlade Republike Slovenije izhaja, da je razglasitev epidemije predvidena, ko pojavnost števila novih okužb v 14 dneh preseže 140 na 100.000 prebivalcev, ko bolnišnično zdravljenje potrebuje več kot 250 ljudi in ko je na oddelku intenzivne nege več kot 50 ljudi. Incidenca je trenutno že na 317, hospitaliziranih je 265 ljudi, intenzivno nego pa je po današnjih podatkih potrebovalo 49 ljudi.

PETI PROTIOKORONSKI PAKET

Kaj pomeni razglasitev epidemije?

Razglasitev epidemije v tem trenutku za državljane in gospodarstvo ne pomeni nobenih novih ukrepov. Omogoča pa pravno podlago za sprejemanje nadaljnjih ukrepov. Trenutno torej epidemija pomeni zgolj to, da se bo aktiviral državni načrt na različnih področjih ukrepanja. Prvi paket rdeče faze predvideva zaprtje trgovskih centrov, šolo na daljavo za srednje šole in univerze ter zaprtje kulturnih ustanov.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Danes torej niso stopili v veljavo nobeni novi ukrepi:

  • učenci od 1. do 5. razreda se šolajo kot običajno, ostali pa na daljavo;
  • vrtci obratujejo nemoteno
  • zavodi za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami in osnovne šole s prilagojenim programom izvajajo vse programe v šoli oziroma zavodu;
  • po ustaljenih smernicah se izvaja delo v dijaških in študentskih domovih;
  • zaposleni še naprej opravljajo delovne obveznosti, kot je to običajno;
  • število kupcev v trgovinah je omejeno na eno osebo na 20 kvadratnih metrov;
  • prepoved prehajanja med regijami;

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Razglasitev epidemije – podlaga za aktivacijo načrta za zaščito in reševanje

Kaj si lahko obetamo, če bo aktiviran državni načrt za zaščito in reševanje? Slednje pomeni, da se poleg služb v zdravstveni dejavnosti uporabijo:

  • sile in sredstva za zaščito, reševanje in pomoč (ZRP),
  • izvajajo zaščitni ukrepi in naloge ZRP in
  • dejavnosti, opredeljene v načrtu dejavnosti ministrstev.

Državni načrt za zaščito in reševanje je bil posodobljen julija 2020. Predvideva tudi zaprosilo za pomoč državam, s katerimi ima Slovenija sklenjene dvostranske ali večstranske sporazume prek mehanizma EU na področju civilne zaščite, Nato in druge.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja