Go to Top

Peti interventni zakon prinaša pomoč gospodarstvu

Peti interventni zakon

Peti interventni zakon ,  Vlada  je bila primorana ob ponovnem poslabšanju situacije zopet razmisliti o pomoči gospodarstvu. Nekatere ukrepe je uvedla na novo, drugi pa so bili podaljšani. Preverite, katera področja ureja peti interventni zakon.

Informativni izračun plače

Na našo pravno službo se v času številnih sprememb pogosto obračajo delodajalci. Zanima jih namreč, kakšne so njihove pravice in obveznosti, ki jih s sabo prinašajo protikoronski paketi. Vas zanima, kako je trenutno z ukrepi, ki jih prinaša peti interventni zakon? Udeležite se našega brezplačnega seminarja Ukrepi delodajalca v času koronavirusa“. Za individualno svetovanje pa pišite našim pravnikom na data@data.si.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Vam ali vašim otrokom je odrejena karantena

Peti interventni zakon podaljšuje ukrep 100-odstotnega nadomestila plače, če vam je odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo na delovnem mestu. Peti interventni zakon tudi podaljšuje možnost koriščenja povračila nadomestila plače. Do 80% nadomestila osnove boste upravičeni vsi, ki boste odsotni z dela zaradi varstva otroka do vključno 5. razreda OŠ, ki mu je odrejena karantena.

BRUTO NETO PLAČA

Peti interventni zakon prinaša tudi ukrep za oprostitev plačila vrtca, če je otroku odrejena karantena. Posveča se tudi ureditvi vzgojno-izobraževalnega dela na daljavo.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Podaljšan je ukrep čakanja na delo

Ta ukrep bodo lahko koristili delodajalci vseh panog – a bodo morali dokazati, da je njihov prihodek glede na leto 2019 upadel za vsaj 20%.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Peti interventni zakon bo pomagal tudi samozaposlenim

Samozaposleni in mikropodjetja, ki zaradi korona situacije ne morejo opravljati dejavnosti oz. jo opravljajo v bistveno manjšem obsegu, bodo upravičeni do temeljnega mesečnega dohodka. Ta bo znašal 1100 evrov

  • 700 evrov bodo prejeli za izgubo prihodkov
  • 400 evrov bodo prejeli za plačilo prispevkov – samozaposleni, ki jim država te prispevke že krije, do tega zneska ne bodo upravičeni

Potrebujete pomoč pri izdelavi poslovnega načrta?

Bolniška brez potrdila osebnega zdravnika?

Peti interventni zakon določa, da bo možno koristiti bolniško do 3 delovnih dni, brez da bi pridobili potrdilo osebnega zdravnika – bo pa takšnih dni na leto lahko maksimalno devet.

Pravni nasvet

Peti interventni zakon prinaša tudi……

  • Skrajšati želijo tudi čakalne vrste v zdravstvu – na svoj račun bodo prišli zasebni izvajalci, saj peti interventni zakon določa, da se bodo iz zdravstvene blagajne financirali vsi izvajalci, ki imajo registrirano zdravstveno dejavnost.
  • V domovih za starejše bodo lahko, če pride do izbruha okužbe, prerazporejali zaposlene. Ti bodo upravičeni tudi do dodatkov k plači.
  • Pristojnosti za vodenje prekrškovnih postopkov in postopkov izrekanja glob bodo imeli tudi policisti in občinsko redarstvo, s čimer želijo razbremeniti zdravstveno inšpekcijo.
  • Izvajalcem občasnih prevozov bodo zagotovili nadomestilo stroškov, ki so jih imeli od začetka epidemije do 11. maja.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja