Go to Top

Karantena družinskega člana pomeni zapiranje celotne družine?

Karantena družinskega člana za ostale člane družine pomeni le socialno distanciranje in podrobno samoopazovanje. To bi se lahko spremenilo, če bi se pojavila potreba po prevelikem številu testiranj. Če bi karantena družinskega člana med štiri stene zaprla vso družino, bi to pomenilo, da bi bilo v karanteni veliko število ljudi. Zaenkrat so sicer zaradi nespoštovanja karantenskih odločb izrekli če za 64.000 evrov kazni.

Informativni izračun plače

Karantena družinskega člana npr. otroka vpliva na to, da ne morete opravljati dela? Ali veste, kakšne so vaše pravice in koliko plače vam pripada? Naši pravniki na področju delovnega prava so v stiku s tekočo zakonodajo in vam bodo v primeru vaših vprašanj in dilem znali pomagati! Pišite nam na data@data.si.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Bo karantena družinskega člana družino zaprla za štiri stene?

Delodajalci, potrebujete pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Po začetku šole se je v vzgojno-izobraževalnih zavodih pojavilo več okužb. V karanteni se je znašlo več razredov. Padajo tudi rekordi v številu okuženih. Poleg tega prihajamo v jesenski čas, ko so respiratorna obolenja pogostejša. V tem primeru morajo zdravniki ugotoviti, ali gre za običajen prehlad ali novi koronavirus, zato se je v zadnjem tednu povečalo število testov. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bergant je v možnem primeru prevelikega števila testiranj tako omenila možnost zapiranja družin. To bi pomenilo, da bi karantena družinskega člana zaradi okužbe s koronavirusom med štiri stene zaprla celotno družino. Karantena družinskega člana bi pomenila, da bi bili vsi domači v karanteni, se jim pa ne bi bilo potrebno testirati. A takšna karantena družinskega člana in vseh preostalih bi pomenila drastično zviševanje števila karantenskih odločb in kadrovsko podhranjenost – tako v zdravstvenih domovih in bolnišnicah, kot šolah in na preostalih delovnih mestih.

BRUTO NETO PLAČA

Zaenkrat obvezno le socialno distanciranje

Zaenkrat karantena družinskega člana pomeni le obvezno socialno distanciranje. Karantena družinskega člana pomeni, da naj preostale osebe istega gospodinja pazijo na varnostno razdaljo, da naj se brez potrebe ne družijo s preostalimi osebami izven gospodinjstva in da naj čimveč nakupujejo preko spleta. Če ne morejo opravljati dela od doma, lahko hodijo v službo. Karantena družinskega člana v tem primeru preostalim družinskim članom nalaga le, da se morajo dobro samoopazovati in ob pojavu bolezenskih znakov takoj prenehati z delom.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Če se pri posamezniku ugotovi okužba, mora ta v izolacijo, osebe v tesnem stiku z okuženim pa v 14-dnevno karanteno. A glavna je vedno ocena tveganja, ki jo naredi epidemiološka služba.

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

“Konec meseca bodo zaprli šole!

Pojavile so se tudi govorice, da bi konec meseca zaprli šole. A zaenkrat tega ne načrtujejo. Res je, da se je tam pojavilo več okužb in da je zato v karanteni nekaj razredov, a zapiranja zaenkrat ne načrtujejo, pouk naj bi še naprej potekal po načrtu B. Tudi lansko leto so namreč po poročanjih ponekod v decembru imeli 40-odstotno odsotnost, pa so pouk normalno izpeljali. Če bi prišlo do zapiranj, bi zaprli samo posamezno šolo, ne pa celotnega slovenskega šolskega sistema. Če nadaljnjih obolenj ne bi bilo, bi se ti otroci v 14 dneh vrnili nazaj v šole.

Pravni nasvet

Izrečenih za 64.000 evrov kazni

Karantena je posamezniku odrejena, če pride iz države z rdečega seznama, je bil v stiku z okuženo osebo ali ima sam koronavirus. Inšpektorji nad izrečenimi karantenami izvajajo nadzor – vse dni v tednu, tako v mestih kot v bolj oddaljenih krajih. Posameznik mora karanteno preživljati na naslovu, ki je naveden v odločbi. Inšpektorji preverjajo, ali se ta oseba nahaja na tej lokaciji, hkrati pa preverjajo tudi identiteto posameznika. Doslej so opravili dobrih 21.000 nadzorov. Izrekli so že za več kot 64.000 evrov kazni. Kršitelje so kaznovali z globo od 400 do 4000 evrov.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja