Go to Top

Obvezna uporaba mask ponovno v veljavi – bo to veljalo tudi za šole?

Vlada je sprejela odlok, ki določa, da je v zaprtem javnem prostoru znova obvezna uporaba mask. Iz tega so izvzeti vzgojno-izobraževalni zavodi ter prostori, kjer se izvajajo športne in rekreativne dejavnosti. Obvezna uporaba mask se prekliče tudi v primeru, da je v zaprtem javnem prostoru mogoče zagotoviti ustrezno varnostno razdaljo.

Informativni izračun plače

Okužbe z novim virusom se pogosto zgodijo na delovnem mestu. Ste kot delodajalec že razmišljali o organiziranju dela od doma? Da bi to področje uredili skladno z veljavno zakonodajo, nas kontaktirajte na data@data.si. Naši pravni strokovnjaki, ki spremljajo aktualno zakonodajo vam bodo z veseljem priskočili na pomoč!

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Epidemiološka slika v zadnjih dneh slabša

Vlada je sprejela nov odlok, ki določa, da je v zaprtem javnem prostoru znova obvezna uporaba  mask za zaščito ustnega in nosnega predela. Obvezno je tudi razkuževanje rok. Obvezna uporaba mask je ponovno v veljavi zaradi povečanega števila okužb z novim koronavirusom in preprečitve ponovnega večjega izbruha covida-19. Okužbe v preteklih dneh že presegajo število 50, a zaenkrat smo pri zajezitvi večjega vala okužb uspešni. Epidemiološka slika se namreč v večini ostalih evropskih držav, sploh v naši neposredni bližini, slabša hitreje. Hrvaška je tako včeraj poročala o 369 na novo okuženih, kar zanje predstavlja novo rekordno število. Kmalu bodo imeli 100 okuženih na 100.000 prebivalcev.

Četrti protikoronski paket

Kje natančneje je obvezna uporaba mask?

Potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz Četrtega protikoronskega paketa? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Obvezna uporaba mask ali druge oblike zaščite nosnega in ustnega predela velja za zaprte javne prostore. To vključuje tudi javni potniški promet, še posebej pa na spremembo opozarjajo tudi v zaprtih cerkvenih prostorih. Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina pa obvezna uporaba mask v zaprtem javnem prostoru ni zaukazana, v kolikor se zagotovi primerna razdalja. Ob tem priporoča tudi ustrezno prezračevanje tega prostora.

Maske kljub temu odloku niso obvezne v vzgojno-izobraževalnih zavodih ter pri športnih in rekreativnih dejavnostih. Glede mask se morajo tam še naprej uporabljati priporočila NIJZ. Če ne bi dodali te posebnosti, bi to pomenilo, da bi otroci tudi v razredu morali nositi maske, česar pa trenutno ni v načrtu.

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Omejitve zbiranja naj veljajo tudi za zasebna zbiranja

Veljavne ostajajo tudi omejitve glede zbiranja ljudi na javnih krajih in mestih. Pri tem opozarjajo, da morajo omejitve veljati tudi za zasebna zbiranja.

Pravni nasvet

Covid-19, gripa ali prehlad?

Problem trenutno predstavlja veliko okuženih, ki ne razkrijejo, kje so se z virusom okužili. Temu se pridružuje še strah pred prihajajočimi jesensko-zimskimi respiratornimi okužbami, saj bo panika večja. Ne bo namreč možno takoj ločiti, ali ima nekdo okužbo s covid-19, gripo ali prehlad.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja