Go to Top

Maske v šoli? V Sloveniji bo v tem tednu odločitev na ramenih staršev!

Z današnjim dnem se je v Sloveniji pričel pouk v osnovnih in srednjih šolah. Zaenkrat ta poteka po modelu B. To pomeni, da so se v šolske klopi vrnili vsi šolarji, ki pa morajo upoštevati posebne zaščitne ukrepe, ki so povezani z omejitvijo zbiranja in gibanja po šoli. Veliko polemiko je sprožilo vprašanje, ali bodo maske v šoli obvezne. Preverite, kakšna je odločitev pri nas in drugje po svetu!

Informativni izračun plače

Povsem mogoče je, da se bo model, po katerem se izvaja pouk v šolah, zaradi spremenjenih razmer in povečanega števila okužb spremenil. Temu se bomo morali prilagoditi tudi starši otrok. Preverite, ali ima vaše podjetje urejeno delovno-pravno zakonodajo za delo od doma. Naši pravni strokovnjaki spremljajo vse novosti na področju tekoče zakonodaje in vam bodo pri urejanju znali pomagati. Pišite nam na data@data.si!

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

“Maske v šoli naj v skupnih prostorih nosijo vsi učenci!”

O tem, ali bodo maske v šoli obvezne ali ne, se je razglabljalo skoraj do zadnjega trenutka pred vstopom v novo šolsko leto. Včeraj je že kazalo, da bodo maske v šoli v skupnih prostorih v tem tednu nosili vsi učenci, tudi prvošolčki. Otroci naj v učilnicah ne bi uporabljali mask, v skupnih prostorih pa so priporočali uporabo mask za vse otroke od 6 leta dalje. A po tem, ko je NIJZ v petek objavil priporočila glede tega, kako se bodo nosile maske v šoli, se je pojavilo več skupin, ki so maskam v šolah odločno nasprotovale.

BRUTO NETO PLAČA

Ministrstvo: odločitev je na ramenih staršev

V odgovor se je oglasilo ministrstvo, ki pravi, da so maske v šoli priporočilo, ne pa obveza. Priporočajo sicer, da se šole držijo priporočil NIJZ, saj gre za strokovno oceno, da z nošenjem maske preprečimo širjenje okužbe. A končna odločitev je na ramenih staršev. To odločitev utemeljuje tudi ustavnik in pravni filozof dr. Andraž Teršek. O tem, kaj bo počel otrok v vrtcu in šoli in kaj se bo počelo z njim, pa ne zadeva programa in funkcije vzgojno-izobraževalnih zavodov, zadeva pa otroke, namreč odločajo starši.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Maske v šoli so predmet številnih polemik

Ima vaše podjetje urejene pravilnike in obvezne akte? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Če se mask ne uporablja pravilno, se učinkovitost nošenja maske v šoli zmanjša. Pomembno je, da so maske shranjene v čisti vrečki, uporabljati pa jo mora le ena oseba. Če se maska razmoči, ni več učinkovita pri filtriranju kapljic, zato jo je treba po priporočilih NIJZ zamenjati. Prav tako se opozarja, da maska ne opravi svoje funkcije, če je prevelika. Kirurških mask, ki bi bile primerne za otroke, skoraj ni, zato so sešite maske boljše. Jih je pa potrebno vsak dan oprati na 60 stopinjah Celzija.

Pojavljajo se številna vprašanja o tem, kakšen vpliv imajo maske v šoli na sam organizem, zdravje in psiho. Poziva se pediatre, imunologe, medicinsko stroko, pedagoge in psihologe, da na ta konkretna vprašanja in dileme podajo realno oceno ter jasne in nedvoumne odgovore.

Četrti protikoronski paket

Kako je drugje po svetu?

Podobno kot v Sloveniji v šolske klopi vstopajo tudi otroci drugod po Evropi. Nikjer za zdaj izobraževanje ne bo potekalo izključno na daljavo, so pa v Črni gori in Severni Makedoniji začetek šolskega leta preložili na oktober. V večini šol so zaradi covida-19 maske v šoli obvezne.

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Vsaka država bo ravnala nekoliko drugače

V Nemčiji vsaka zvezna dežela odloča po svoje. V večini šol morajo otroci nositi zaščitne maske, razen takrat ko to v razredu. Ponekod morajo maske v šoli nositi tudi med samim poukom. V Belgiji bodo maske v šoli ves čas nosili srednješolci. V Franciji bodo maske v šoli – tudi v razredu – obvezne za starejše od 11 let. V Grčiji bodo maske v šoli v zaprtih prostorih obvezne za vse. V Italiji bo pouk, kjer bo to mogoče, potekal na prostem, ali pa v večjih prostorih npr. v gledališčih in muzejih. Učenci bodo morali nositi zaščitne maske, učitelji pa poleg tega še vizirje. Tudi v Španiji bodo morali vsi od 6 leta dalje nositi maske.

Informativni izračun dnevnice

V Srbiji in BiH bodo skrajšali tudi dolžino šolske ure

V Srbiji bodo maske v šoli morali nositi vsi učenci. Sneli jih bodo lahko le, če bodo med sabo ohranjali varnostno razdaljo dva metra. Učenci do 4. razreda bodo v šolo hodili vsak dan, starejši pa bodo kombinirali šolanje v učilnicah in preko spleta. Šolske ure bodo trajale samo 15 ali 20 minut, v učilnici pa bo manj učencev. Tudi v BiH so se ponekod odločili za to, da bo šolska ura trajala 30 minut, tudi tam bodo kombinirali delo v šoli in na domu.

Pravni nasvet

Ponekod brez mask

Nasprotno pa na Poljskem denimo učencem in učiteljem maske v šoli ne bo potrebno nositi, razen če se bodo za nošenje v skupnih prostorih odločili ravnatelji šol. Tudi pri Dancih maske v šole niso obvezne, so pa razdeljeni v manjše skupine, v katerih imajo učenci sedijo dva metra narazen. Madžarski otroci v novo šolsko leto vstopajo brez posebnih pravil glede nošenja mask, morajo pa biti pripravljeni na uvedbo zaščitnih ukrepov.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja