Go to Top

Kino, gledališča in kulturne prireditve: tudi do 2m razdalje med gosti!

Kino in gledališča ter podobni prostori za glasbene in umetniške prireditve, so  dobili navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za izvajanje dejavnosti. Bi želeli obiskati kino? Preverite kakšna so protikoronska pravila, če je kino vaša priljubljena prostočasna dejavnost!

NOVO: BREZPLAČNI WEBINARJI NA DATI

Ste zaposleni v podjetju, ki se ukvarja z organizacijo dogodkov? Lahko zahtevate za neizplačan dopust izplačilo nadomestila?  Kako je s pravico do regresa? Vabimo vas, da se prijavite na naš brezplačni webinar, kjer vam bomo predstavili pravice, možnosti in obveznosti delodajalcev pri urejanju delavnopravnih razmerij z zaposlenimi.

Informativni izračun plače

Kino, gledališča in podobno, bodo tudi kraji, kjer bo potrebno vzdrževati medsebojno razdaljo od 1,5 – 2 metra!

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Vsi v takšnem prostoru, kot je kino ali gledališče, naj upoštevajo medsebojno razdaljo vsaj 1,5 oziroma 2 metra. Temu naj sledi tudi sedežni red in vrsta pred blagajno. V ta namen naj se uporabljajo tudi talne oznake za čakajoče, usmerjevalni stebrički in trakovi. Razdalja med nastopajočimi in gledalci naj bo vsaj 4 metre. Blagajna naj ima nameščene zaščitne zaslone iz stekla »pleksi«. Prostore in posebej površine s katerimi so obiskovalci v stiku je potrebno redno čistiti in razkuževati.

Zaposleni in obiskovalci ne smejo imeti znakov okužbe dihal, kot je npr. nahod, kihanje, kašljanje, bolečine v žrelu, mišicah, povišana temperatura ipd.. Priporočeno je pogosto umivanje ali razkuževanje rok. V primeru uporabe razkužil, morajo ta biti na osnovi 60 – 80% alkohola.

Zaposlenim in obiskovalcem ni priporočljivo dotikanje obraza, zlasti ne ust, nosu in oči, preden so roke razkužene. Zahteva se upoštevanje  higiene kašlja.

Čakanje na delo – 3 korona paket

Tudi število nastopajočih je omejeno na največ 10 ljudi!

V primeru glasbenih predstav, naj bodo skupine nastopajočih manjše, torej do 10 ljudi. Tudi nastopajoči naj vzdržujejo medosebno razdaljo vsaj 1,5 do 2 metrov. Razdaljo med inštrumentalist naj bo določena s strani specialista medicine dela. Odsvetuje se nastope skupin sestavljenih pretežno iz pihal in trobil. Mikrofon se po vsaki uporabi razkuži.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Še vedno nošenje mask – tudi, če obiščete kino!

Tako zaposleni, kot obiskovalci v takšnih zaprtih prostorih naj nosijo maske. Dobro naj bodo seznanjeni s pravilnim načinom nošenja in snemanja mask. Tudi menjava mask je priporočena po dveh do treh urah, oziroma prej, če se le-ta zmoči. Priporočeno je uporabljati brezstična plačilna sredstva. Zagotovljeni naj bodo podajalniki za razkuževanje rok.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Kino in gledališče ima navadno tudi spremljajoče dejavnost!

Kompleksi, kot so kino, gledališča in podobni prostori za kulturne prireditve, imajo pogosto spremljajoče dejavnosti – npr. spremljajoče gostinske dejavnosti, trgovine ipd.. Za tovrstne dejavnosti je NIJZ že izdal priporočila in ta zaenkrat ostajajo.

Urnik predstav naj se prilagodi, tako da gledalci ne prihajajo in odhajajo hkrati – v izogib gneči.

Prepovedano je dopuščati uporabo otroških igral, razen tistih namenjenih posameznemu otroku, a le v kolikor se ta po vsaki uporabi razkužujejo. Prostore se mora zračiti. Navodila, plakati in info-grafike o ukrepih naj bodo razobešena po več mestih v prostoru.

ZNESEK REGRESA 2020

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja