Go to Top

Minimalni in maksimalni znesek za malico

Minimalni in maksimalni znesek za malico

Minimalni in maksimalni znesek za malico  – ali veste do kakšnega izplačila stroškov za prehrano ste upravičeni? Delodajalec mora delavcu zagotoviti povračilo stroškov za prehrano med delom, za prevoz na delo in z dela ter povračilo stroškov, ki jih ima pri opravljanju določenih del in nalog na službenem potovanju. Ali delavcu pripada povračilo stroškov za prehrano  tudi v primeru, ko dela delavec od doma? Kaj pa v primeru, ko je delavec na čakanju na delo? Ali je delavec upravičen do povračila stroškov za prehrano? 130. člen Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da je delodajalec delavcu dolžan povrniti stroške v zvezi s prehrano na delu mesečno, in sicer na plačilni dan. Kakšen je torej minimalni in maksimalni znesek za malico?

NOVO: BREZPLAČNI WEBINARJI NA DATI

Bi radi svoj zaslužili s svojim hobijem in razmišljate o registraciji d.o.o. ali s.p.? Kaj je dobro vedeti pred registracijo podjetja?  Zaposlujete pa niste prepričani kakšne so vaše pravne možnosti, pravice in obveznosti v času koronavirusa? DATA d.o.o. organizira brezplačne webinarje.  Izkoristite edinstveno priložnost in se prijavite še danes. Število mest na posameznem webinarju je omejeno, razpisanih pa več terminov.

Informativni izračun plače

Minimalni in maksimalni znesek za malico: javni sektor

Regres za prehrano je povračilo stroškov prehrane med delom. Na podlagi Ugotovitvenega sklepa o višini regresa za prehrano med delom od 1.1. 2020 dalje, ki je bil objavljen v Uradnem listu, višina povračila stroškov za prehrano med delom znaša 3,94 evra.

ZNESEK REGRESA 2020

Minimalni in maksimalni znesek za malico: zasebni sektor

Delodajalec, ima vaše podjetje urejene pravilnike in obvezne akte? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

V zasebnem sektorju je višina povračila stroškov za posamezno dejavnost določena s kolektivno pogodbo. V primeru, da višina regresa ni urejena s kolektivno pogodba, se višina rpovračila za prehrano določi in uredi z podzakonskim aktom ali pa internim aktom delodajalca. Minimalni in maksimalni znesek za malico med delom se tako lahko razlikuje.

SUBVENCIONIRANJE KRAJŠEGA DELOVNEGA ČASA

Minimalni in maksimalni znesek za malico – različne kolektivne pogodbe

Minimalni in maksimalni znesek za malico je torej odvisen tudi od kolektivne pogodbe. Minimalni znesek za prehrano po Kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine znaša 4,37 evra na dan. Delavcem, zaposlenim po Kolektivni pogodbi za kulturne dejavnosti RS, pripada mesečno za prehrano med rednim delom najmanj 10 odstotkov povprečne plače zaposlenega v gospodarstvu Republike Slovenije za pretekle tri mesece.

NADOMESTILO ZA NEIZRABLJEN DOPUST

Neobdavčeni znesek za malico

Dovoljeni neobdavčeni znesek za prehrano med delom znaša 6,12 evra. Kot določa Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja, se prehrana med delom za vsak dan, ko je delojemalec na delu vsaj 4 ure, ne všteva v davčno osnovo v višini 6,12 evra. Če je delojemalec na delu prisoten deset ur ali več, se za ta dan, poleg povračila stroškov za prehrano med delom v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva povračilo stroškov za prehrano med delom, do višine 0,76 evra za vsako dopolnjeno uro prisotnosti na delu po osmih urah prisotnosti na delu

REZERVACIJA TERMINA NA VEM TOČKI DATA

Minimalni in maksimalni znesek za malico pri delu od doma

V primeru, ko delavec dela od doma, kar je še posebej aktualno v zadnjem času, delavcu prav tako pripada povračilo stroškov za prehrano. V primeru, ko je delavcu odrejeno čakanja na delo, delavec ni upravičen do povračila stroškov za prehrano.

 

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja