Go to Top

Subvencioniranje krajšega delovnega časa

Subvencioniranje krajšega delovnega časa je poglavitni ukrep tretjega korona paketa. Kdo bo upravičen do te subvencije in kakšne pogoje bo moral izpolnjevati? Na ta vprašanje odgovarjamo v nadaljevanju.

NOVO: BREZPLAČNI WEBINARJI

Ste podjetje z dolgoletno tradicijo pa vam je v času epidemije upadel promet? Ste komaj dobro začeli samostojno podjetniško pot in zaradi epidemije koronavirusa ne morete pričeti s poslovanjem v načrtovanem obsegu? Bi želeli kandidirati na javnem razpisu ali zgolj uveljavljati katerega izmed korona ukrepov, na primer subvencioniranje krajšega delovnega časa? Pišite nam na data@data.si!

Informativni izračun plače

Lahko pa se tudi prijavite na katerega izmed naših brezplačnih webinarjev, kjer bodo naši podjetniški svetovalci odgovarjali na vaša vprašanja glede registracije podjetja (s.p. in d.o.o.) ter vam dali nasvet kako svoj hobi spremenite v posel. Delodajalci pa se lahko na webinarju seznanite tudi z vsemi pravnimi možnostmi, ki jih imate v času koronavirusa.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Namen ukrepa: subvencioniranje krajšega delovnega časa

Delodajalci, potrebujete pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Namen ukrepa subvencioniranje krajšega delovnega časa je prvenstveno ohranjanje delovnih mest zaradi posledic COVID-19 in začasne nezmožnosti zagotavljanja dela.

Subvencioniranje krajšega delovnega časa naj bi bilo na voljo od 1. junija dalje. Že sedaj pa Zavod za zaposlovanje nudi spodbude za ponovno zaposlitev oseb, ki so zaposlitev izgubile zaradi COVID-19. O javnem razpisu Zaposli me smo že pisali. Podrobnosti so na voljo TUKAJ.

ZNESEK REGRESA 2020

Subvencioniranje krajšega delovnega časa samo ob izpolnjevanju pogojev!

Delodajalec bo lahko odredil krajši delovni čas, t.j. najmanj polovični delovni čas, zaposlenim, ki imajo sedaj pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas. Skladno s tem bo tudi moral zaposlenim zagotoviti plačo.

Pogoji za subvencioniranje krajšega delovnega časa:

  • pravna ali fizična oseba mora biti vpisana v Poslovni register Slovenije pred 13.3.2020 in
  • pravna ali fizična oseba, ki želi uveljavljati subvencioniranje delovnega časa mora oceniti, da vsaj 1/10 zaposlenih mesečno ne more zagotavljati najmanj 90% dela.

Krizni dodatek za delavce, ki delajo je obvezen!

Subvencioniranje krajšega delovnega časa – 80% za 5 – 20 ur tedensko!

Subvencioniranje krajšega delovnega časa bo zagotovila država. Nadomestilo bo v višini 80%, in sicer za 5 – 20 ur tedensko.

Subvencioniranje krajšega delovnega časa je predvideno 5 mesecev. Prejemniki subvencij naj ne bi smeli odpuščati še najmanj en mesec po zaključku sheme. Predpisane naj bi bile tudi visoke globe – vse do 50.000 evrov.

Kaj drugi korona paket prinaša delodajalcem?

Tretji korona paket za določene panoge podaljšuje ukrepe

Tretji korona paket predvideva povračilo nadomestila za čakanje na delo le za turizem, gostinstvo in avtobusne prevoznike. Ta ukrep se podaljšuje le za en mesec.

Pravica do regresa in čakanje na delo

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja