Go to Top

Zaščitne maske so obvezne, a za neuporabo ne boste kaznovani!

Zaščitne maske so obvezne od konca meseca junija dalje v javnih prostorih in javnih prevoznih. Razlog za ponovno uvedbo ukrepa je poslabšana epidemiološka slika v Sloveniji. So se pa v javnosti pojavila ugibanja ali lahko posamezniku inšpektor napiše kazen za neuporabo maske.

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Delodajalci lahko za nakup zaščitnih sredstev pridobite nepovratna sredstva. Najmanj 1.000 EUR oziroma do 100% financiranje lahko za nakup zaščitnih mask, razkužil in termometrov pridobite tisti delodajalci, ki zaposlujete vsaj 5 oseb! Potrebujete pomoč pri pripravi vloge? Pišite nam na data@data.si!

Informativni izračun plače

Zaščitne maske so obvezne!

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Vlada RS je obvezno nošenje mask v zaprtih javnih prostorih, javnih prevoznih sredstvih in obvezno razkuževanje rok uvedla z odlokom o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe s COVID-19. Odlok je sprejela na podlagi prvega odstavka 4. člena zakona o nalezljivih boleznih. Odlok je pričel veljati 25.6.2020.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Uporaba zaščitne maske pod nadzorom

Med epidemijo so za to, da ao  zaščitne maske  so obvezne dosledno uporabljajo, skrbeli uslužbenci trgovin sami. Nekatere trgovine so za ta namen usposobile kar svoje zaposlene, spet druge varnostne službe, študente… Kaj pa sedaj, ko je epidemija preklicana? V praksi je uporaba zaščitne maske v domeni vsakega posameznika.

BRUTO NETO PLAČA

Stališče varuha človekovih pravic

Zaščitne maske so obvezne tudi za varuha človekovih pravic? Varuh človekovih pravic je zavzel stališče, da posameznikom, ki zaščitne maske v zaprtih prostorih ne uporabljajo, ni mogoče izreči kazni. Uporaba zaščitne maske je tako odraz ozaveščenosti vsakega posameznika oziroma odločitev sprejetih pri posameznem trgovcu, gostincu…

Varuh je obenem tudi podal razlago, da ima lahko vsako svoje mnenje o smiselnosti uporabe zaščitne maske, vendar ima končno besedo stroka. Vladni odlok o obvezni uporabi zaščitne maske zato tudi določa, da strokovno utemeljenost ukrepov vlada ugotavlja vsakih 14 dni in ob upoštevanju strokovnih razlogov odloči, ali naj se še uporabljajo, ali pa jih spremeni oziroma odpravi.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Zaščitne maske so obvezne tudi pri gostincih?

Nadzor na upoštevanjem odlokov in priporočil v sektorju gostinstva izvršujejo inšpektorji. Kaj torej velja za gostince? Osebje, ki prihaja v stik z gosti, v zaprtih in odprtih prostorih mora nositi zaščitno masko.

V začetku meseca julija je bil izveden poostren inšpekcijski nadzor pri gostincih. Predmet nadzora so bili gostinski lokali. Inšpektorji so preverjali med drugim razmak med mizami, dostopnost razkužil, uporabo mask in morebitne druge kršitve.

Opravljenih je bilo 182 nadzorov v gostinskih lokalih na območju celotne države. Rezultati so sledeči:

  • 20 primerov nezadostne razlike med mizami,
  • 20 primerov neuporabe mask gostov v notranjih prostorih,
  • več primerov praznih posodic z razkužili ali nedostopnih razkužil,
  • več primerov nepravilne uporabe maske pri natakarjih,
  • en primer, ko zaposleni sploh niso nosili mask,
  • trije primeri, ko obvestila za goste v zvezi z zaščitnimi ukrepi niso bila zadostna.

Za gostince, ki so pravne osebe, je za kršitev predpisana globa od 4000 do 100.000 evrov, za samostojnega podjetnika posameznika pa od 2000 do 50.000 evrov.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja