Go to Top

Srbija iz rdečega na rumeni seznam – nova odločitev slovenske vlade

Srbija je po novem na rumenem seznamu. Zeleni seznam ostaja nespremenjen. Na njem se nahaja 19 držav. Kar nekaj je tudi držav na rdečem seznamu – med drugim tudi Hrvaška, ki ima visoko število okuženih. Vse bolj alarmantno stanje je tudi v Avstriji in na Madžarskem.

Informativni izračun plače

Srbija od nedelje na rumenem seznamu

Srbija je z ukrepi proti koronavirusu dosegla izboljšanje epidemiološke slike. Analiza NIJZ je pokazala, da se je tam incidenca novo okuženih v 14 dneh znižala pod 40, in sicer na 31, 76. Slovenska vlada je zato, ker je Srbija zadostila kriteriju manj kot 40 okuženih na 100.000 prebivalcev, sporočila, da je Srbija od nedelje, 30. avgusta, uvrščena na rumeni seznam.

Četrti protikoronski paket

Kako bo sedaj s karanteno?

Kaj to pomeni za dejansko prakso? Sledenje seznamom namreč ne povzroča zmede. Sedaj vsi vemo, da je Srbija rumena. Je pa mnogo bolj negotovo razbiranje posledic, ki sledijo ob vračanju iz držav, ki se nahajajo na rumenem seznamu. 

Potrebujete pomoč pri uveljavljanju pravic iz Četrtega protikoronskega paketa? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Za prihode iz te države bo še vedno veljala karantena. Srbija namreč ni članica EU ali schengenskega območja. Ne pozabite namreč na odlok o prehajanju meja. Ta glede rumenega seznama določa, da lahko državljani Slovenije ne glede na prebivališče in njihovi ožji družinski člani, ki potujejo skupaj z njimi, tej tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, v Slovenijo vstopijo brez karantene, če predložijo dokazilo, da ne prihajajo iz držav na rdečem seznamu. Sem se npr. šteje izvirnik računa za plačilo nastanitve, dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem so bivali, plačilo turistične takse itd. A to pravilo o državah z rumenega seznama velja le za tiste, ki se vračajo iz držav članic EU ali schengenskega območja.

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Izjeme za vstop iz rumene države

Čeprav Srbija ni članica EU ali schengenskega območja, velja za Srbijo sedaj več izjem. V izjemnih primerih namreč katerih za vstop iz rumene države – kar Srbija po novem je – karantena vseeno ni odrejena. To velja za:

  • čezmejne dnevne delovne migrante,
  • čezmejne tedenske delovne migrante,
  • osebe v gospodarskem prometu,
  • osebe, ki zagotavljajo storitve s potrdilom pristojnega ministrstva,
  • osebe, ki prehajajo mejo zaradi vključenosti v vzgojo in izobraževanje,
  • osebe, ki prehajajo mejo zaradi pogreba,
  • osebe, ki vzdržujejo stike z ožjimi družinskimi člani,
  • osebe z neodložljivimi osebnimi opravki,
  • osebe z nujnimi poslovnimi razlogi,
  • osebe z rezervacijo nočitve v Sloveniji,
  • poklicni športniki, člani spremljevalnega osebja poklicnega športnika, športni delegati ali športni sodniki zaradi udeležbe na uradnih tekmovanjih mednarodnih športnih zvez,
  • osebe, ki so člani tuje uradne delegacije,
  • osebe, ki so prepeljane v Slovenijo z reševalnim vozilom,
  • osebe (s spremljevalcem, kadar je nujno potreben), ki imajo dokazilo o načrtovanem nujnem zdravstvenem pregledu ali posegu v Republiki Sloveniji, drugi državi članici Evropske unije ali drugi državi članici schengenskega območja.

Informativni izračun dnevnice

Kako je z ostalimi državami?

Srbija se  ponaša z vse nižjo incidenco, medtem pa število okuženih v preostalih balkanskih državah še naprej narašča. V Bolgariji so tako izredne razmere podaljšali do konca septembra, Grčija poroča, da bo kopenska meja z Albanijo in Severno Makedonijo zaprta še vsaj 14 dni. Hrvaška se še vedno sooča z visokim številom novih okužb, vse bolj pa je alarmantno stanje tudi v Avstriji. O rekordnem številu okužb z novim koronavirusom od začetka epidemije poročajo tudi iz Madžarske.

Pravni nasvet

“Madžarska zelena, vse druge države so s 1. 9. zanjo rdeče”

Zaradi naraščanja števila okužb bo Madžarska zaprla meje za tujce, vstop v državo pa bo dovoljen le izjemoma. Madžarski državljani in tujci s stalnim prebivališčem bodo morali ob vrnitvi na Madžarsko v 14-dnevno karanteno, razen če bodo imeli dva negativna testa na covid-19. Tranzit za vse potnike bo možen še naprej, a se ti ne bodo smeli zadrževati v državi.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja