Go to Top

Prevozniki – ste seznanjeni z obvezno vgradnjo pametnih tahografov v novih vozilih?

Tahograf oziroma zapisovalna naprava je nadzorna naprava za cestni transport (pravila o časih vožnje, odmorih in počitkih voznikov). Tahograf mora biti vgrajen v vsa vozila nad 3,5 tone, ki prevažajo blago po cesti, in vozila, ki lahko prevažajo več kot devet oseb (vključno z voznikom), z nekaterimi izjemami. Za dodatne informacije in pravni nasvet se obrnite na naše pravne strokovnjake.

Informativni izračun dohodnine

Tahograf se uporablja za avtomatsko ali polavtomatsko prikazovanje, zapisovanje, tiskanje, hranjenje in izpisovanje podatkov o gibanju, vključno s hitrostjo teh vozil in podrobnosti o določenih obdobjih dejavnosti njihovih voznikov. Je zelo koristna merilna naprava, saj nudi podatke o voznikovem delu (dejavnost voznika, čas, trenutni čas neprekinjene vožnje,…). Ste vedeli, da prevozniki največkrat kršijo pravila glede obveznih počitkov?

Uredba (EU) št. 165/2014 določa pravila o tahografih, ki se uporabljajo v cestnem prometu. Ta je dne 15. junija 2019 uvedla pametni tahograf. Določbe te uredbe, glede pametnih tahografov, pa so prenesene v slovenski pravni red, in sicer v novelo Zakona o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter o zapisovalni opremi v cestnih prevozih (ZDCOPMD) .

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

V skladu z novelo morajo biti nova registrirana vozila (prvič registrirana po 15. juniju 2019) opremljena s pametnimi tahografi. Obveznost vgradnje novih pametnih tahografov velja od 15. julija 2019. Tahografi v vozilih morajo biti povezani s satelitskim navigacijskim sistemom in opremljeni s tehnologijo za komunikacijo na daljavo, da olajšajo izvajanje ciljnih cestnih preverjanj.

Pametni tahograf je bil uveden predvsem z namenom zgodnjega odkrivanja morebitnega prirejanja ali zlorabe glede voznikove vožnje. Ta je namreč zasnovan tako, da zmanjša možnost manipulacije tahografov.

Pravni nasvet

Pametni tahograf bo imel dodane funkcije:

  • zapisovanje položaja vozila v določenih trenutkih med dnevnim časom – povezava s satelitskim sistemom za določanje lokacije vozila (GPS) s pomočjo katerega se bodo zapisovale pozicije vozila na 3 ure,
  • zgodnje odkrivanje morebitnega prirejanja ali zlorabe na daljavo,
  • lažji prenos podatkov kontrolnih organov s tehnologijo DRSC,
  • vmesnik za povezavo z inteligentnimi prometnimi sistemi.

Uredba (EU) št. 165/2014 še določa, da morajo države EU v 15 letih od 15. junija 2019 opremiti svoje nadzorne organe za ravnanje s tako komunikacijo.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja