Go to Top

Povračilo potnih stroškov za prevoz na delo – novost

Povračilo potnih stroškov za prevoz na delo – novost od septembra 2021

Povračilo potnih stroškov za prevoz na delo je doživelo spremembe z novo Uredbo o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. Ker je bila uredba kar dvakrat objavljena v juliju smo tokrat zbrali nekaj pomembnih informacij. Te bodo delodajalci potrebovali ob izplačilu prevoza na delo za mesec september 2021.

Informativni izračun plače

Povračilo potnih stroškov za prevoz – kdo je upravičen?

Povračilo potnih stroškov za prevoz na delo lahko prejmejo zaposleni. Morajo biti v delovnem razmerju na podlagi Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) ter podpisane pogodbe o zaposlitvi. Pravico do povračila ima vsak, ki opravlja delo vsaj en kilometer stran od svojega običajnega prebivališča. Če bi podjetje ali podjetnik želel izplačati povračilo osebi, ki opravlja delo po podjemni ali avtorski pogodbi, se bo ta znesek všteval v davčno osnovo dohodka. To pomeni, da bo obdavčen z dohodnino in ustreznimi prispevki.

Julija je uredba predvidevala znižanje potnih stroškov na 0,13 evra za vsak kilometer!

Povračilo potnih stroškov za prevoz – kakšna je višina?

Glede na novo uredbo velja, da je povračilo neobdavčljivo če:

  • je obračunana kilometrina za vsak dopolnjen kilometer v višini 0,18 evra;
  • je izračunan znesek nižji od 140 evrov, se vseeno lahko izplača 140 evrov.

Pri izračunu oddaljenosti med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela, se upoštevajo najkrajše običajne cestne povezave. Delodajalci lahko oz. morajo uskladiti zneske le v primeru, da povračilo potnih stroškov za prevoz na delo po novi uredbi ne izpolnjuje več novih pogojev.

davčno svetovanje

Če povračilo potnih stroškov ne dosega 140 evrov, potem sprememba ni potrebna. To so še naprej neobdavčeni dohodki. Prav tako ni spremembe, če povračilo ni višje od 0,18 evra za vsak dopolnjen kilometer.

V nasprotnem primeru mora delodajalec določiti nove zneske za povračilo potnih stroškov za prevoz na delo znotraj novih omejitev oziroma dopustnega in sicer:

  • do 0,18 evra za polni kilometer (za vsak dan prisotnosti na delu);
  • če je izračunan znesek kilometrine nižji od 140 evrov se vseeno lahko določi fiksni znesek ob izpolnjenem pogoju da je zaposleni prisoten vsaj en dan v mesecu (pojasnilo FURS).

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

To seveda velja le, če je običajno prebivališče oddaljeno vsaj en kilometer od mesta opravljanja dela. Ob vsem zapisanem je potrebno tudi upoštevati morebitne omejitve in določila panožnih kolektivnih pogodb. V kolikor se delodajalec odloči za povračilo potnih stroškov za prevoz na delo, ki bodo znašali več kot so predstavljeni zneski, se ti vštevajo v davčno osnovo. Posledično to pomeni, da bodo od tega dohodka iz delovnega razmerja obračunani vsi prispevki in akontacija davka.

Kako lahko študenti uveljavljajo stroške prevoza smo pisali v našem članku tukaj.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja