Go to Top

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Prevoz na delo bo odslej plačan manj

Prevoz na delo in povračilo teh stroškov je zakonska pravica delavca. Samo višino povračila stroškov pa ureja Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. Ta je bila pretekli teden spremenjena in velja od 1.julija dalje. Spremembe pa vplivajo na prihodek delavcev, ki za prevoz na delo dobijo plačano kilometrino. Znesek neobdavčenega povračila stroškov se je namreč znižal na 0,13 evrov na kilometer.

Vas zanima kdaj vam pripadajo dodatni dnevi dopusta?

Povračilo stroškov za prevoz na delo kot pravica delavca

Potrebujete zanesljivo računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Prevoz in kilometrina delavca sta pravica, ki jo ureja že sam Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1). Delodajalec mora delavcu zagotoviti povračilo stroškov za prehrano med delom, za prevoz na delo in z dela ter povračilo stroškov, katere ima delavec v zvezi z opravljanjem določenih del in nalog na službenih potovanjih.

Kakšen dodatek na delovno dobo vam pripada?

Samo višino povračila zgoraj omenjenih stroškov urejajo kolektivne pogodbe, ki zavezujejo delodajalca. Če pa delodajalca ta ne zavezuje, se višina povračila za prevoz na delo in za prehrano določi s podzakonskim aktom.

Delodajalec mora delavcu povrniti stroške za prevoz na delo iz kraja, od koder se delavec dejansko vozi na delo. Zato mora tudi sama pogodba o zaposlitvi vsebovati podatek o kraju, od koder se delavec vozi na delo. Vsako spremembo bivanja pa mora delavec najaviti delodajalcu.

Želite registrirati s.p.?

davčno svetovanje

 PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Pogoj za povračilo stroškov za prevoz na delo

Večina kolektivnih pogodb določa pogoj za upravičenost do povračila stroškov za prevoz na delo, če je kraj iz katerega se vozi na delo oddaljen vsaj 1 kilometer (za zasebni sektor) oziroma 2 kilometra (za javni sektor) od delovnega mesta. Praviloma se delavcu izplača nadomestilo v višini stroška najcenejšega javnega prevoz. Če pa ta ne obstaja ali je njegova uporaba nerazumna (zaradi premalo ali neustreznih časovnih povezav), se delavcu za prevoz za delo obračuna kilometrina.

Obračunajte si plačo!

Obračun kilometrine po novi Uredbi

Povračilo stroškov za prevoz se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine 0,13 evrov za vsak polni kilometer. Pri tem se upošteva razdalja med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela. A to le, če je kraj opravljanja dela oddaljen vsaj en kilometer od običajnega prebivališča delavca. Pred spremembo je bila neobdavčena višina kilometrine v znesku 0,18 evrov na kilometer. Obračun kilometrine za službene poti pa je še vedno določen enako in sicer v višini 0,37 evrov na kilometer.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Povračilo stroškov za prevoz pa se v nobene primeru ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, če znesek izplačila ne presega 30 eurov mesečno. Enako se tudi povračilo stroškov za javni prevoz ne všteva v davčno osnovo, v višini imenske neprenosne mesečne vozovnice, če delavec delodajalcu predloži dokazilo o nakupu te vozovnice.

Želim se prijaviti na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja