Go to Top

Višina odpravnine – kako se jo določi in kdaj pripada?

Višina odpravnine ob prekinitvi pogodbe o zaposlitvi

Višina odpravnine ob prekinitvi pogodbe o zaposlitvi je odvisna od več dejavnikov. Kateri so? Kdaj sploh delavcu pripada odpravnina in kdaj ne? Imate podobna vprašanja delovnopravne zakonodaje tudi vi? Obrnite se na naše pravne svetovalce! Za termin strokovnega pravnega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si. Lahko pa nas seveda kontaktirate tudi za ustanovitev podjetja (s.p. ali d.o.o.)!

Odprtje s.p. lahko opravite na DATA točki!

Kdaj delavcu pripada odpravnina?

Preden pogledamo, kako se določi višina odpravnine, najprej preverimo, v katerih primerih je delavec sploh upravičen do odpravnine. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) predvideva odpravnino v več primerih, in sicer:

  • Pri redni odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delodajalca zaradi poslovnih razlogov ali razloga nesposobnosti (v primeru, da je pri delodajalcu zaposlen več kot leto);
  • Pri izredni odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delavca (o razlogih, kdaj lahko delavec poda izredno odpoved smo več pisali v članku Izredno odpoved lahko podata tako delodajalec kot delavec!);
  • Pri upokojitvi delavca (Več o tem smo pisali v članku Odpravnina pri upokojitvi – vam pripada ali ne?);
  • Pri poteku pogodbe o zaposlitvi za določen čas (razen, če gre za prenehanje pogodbe zaradi nadomeščanja začasno odsotnega delavca, za opravljanje sezonskega dela, ki traja manj kot tri mesece v koledarskem letu, za opravljanje javnih del ali zaradi vključitve v ukrepe aktivne politike zaposlovanja v skladu z zakonom).

V kolikor delavec neuspešno opravi poskusno delo (dobi redno odpoved pogodbe o zaposlitvi), se višina odpravnine določi enako kot za primer redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov. Odpravnina pripada le v primeru, če je zaposlen pri delodajalcu več kot leto dni.

Uporabite naš kalkulator in si izračunajte vašo plačo!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Prazniki 2023 – prihodnje leto kar štirje podaljšani vikendi!

Višina odpravnine – kdaj pa odpravnina sploh ne pripada?

Odpravnina delavcu ne pripada v primeru, če v času trajanja ali po poteku pogodbe o zaposlitvi za določen čas z delodajalcem skleneta pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas. Prav tako delavec do odpravnine ni upravičen, če zavrne ponujeno pogodbo za nedoločen čas. Že zgoraj smo pa omenili, v katerih primerih odpravnina ne pripada po poteku pogodbe o zaposlitvi.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kako se izračuna višina odpravnine?

Višina odpravnine, ki delavcu pripada je:

  • 1/5 osnove za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu več kot eno leto do deset let;
  • 1/4 osnove za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu več kot deset let do dvajset let;
  • 1/3 osnove za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu več kot dvajset let.

Osnova za izračun višine odpravnine je povprečna mesečna plača, ki jo je delavec prejel (ali bi jo prejel, če bi delal) v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo. Višina odpravnine ne sme presegati 10-kratnika osnove, če v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti ni določeno drugače.

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

Višina odpravnine na primerih

Poglejmo, kako se izračuna višina odpravnine na treh primerih.

Prvi primer: Delavec je bil zaposlen za določen čas 4 mesecev. Njegova povprečna plača v zadnjih treh mesecih je znašala 1400 evrov. Kakšna bo višina odpravnine v tem primeru? Ta bo 280 evrov.

V tem primeru se višina odpravnine enostavno izračuna – 1/5 od 1400 EUR = 280 EUR.

Drugi primer: Kakšna je višina odpravnine, če je delavec bil zaposlen za določen čas za 16 mesecev? Vzemimo, da je njegova plača v zadnjih treh mesecih znašala 2000 evrov. Višina odpravnine v tem primeru je 533,33 evrov.

Višina odpravnine se v tem primeru izračuna (1/5 x 2000 = 400 EUR) + (1/12 x 400 EUR x 4 mesece) = 400 EUR + 133,33 EUR = 533,33 EUR.

Tretji primer: Delavec je bil pri delodajalcu zaposlen pet let, nato pa je dobil redno odpoved delodajalca zaradi poslovnih razlogov. V zadnjih treh mesecih je bila povprečna višina plače delavca 2500 evrov. Višina odpravnine v tem primeru znaša 2500 evrov.

Izračun: 1/5 od 2500 EUR x 5 let = 2500 EUR

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja