Go to Top

Spletne goljufije tudi v Sloveniji v slikovitem porastu!

Spletne goljufije

Spletne goljufije so povsod po svetu v porastu in Slovenija ni nobena izjema. Policija je do 30.10.2022 obravnavala že več kot 790 prijav. Skupna škoda, ki so jo povzročile spletne goljufije pa je bila okrog 13,7 milijonov evrov! Mimogrede, želite ustanoviti podjetje? Pišite nam na data@data.si za več informacij!

Želite odpreti s.p.? Pokličite 01/600-1530!

Evropejci slabo digitalno pismeni

Nedavno je Združenje bank Slovenije (ZBS) v sodelovanju z Upravo kriminalistične policije in SI-CERT organiziralo novinarsko konferenco. Tam so predstavili številne spletne goljufije. Poudarili so tudi, da spletna plačila poleg vseh prednosti prinašajo številne pasti. Za svojo varnost pred zlorabami lahko poskrbimo le sami. Prav tako so opozorili na nizko digitalno pismenost evropskih državljanov. Kar 44 odstotkov jih namreč ne obvlada osnovnih digitalnih veščin. Po Evropi je dnevno okrog 4000 digitalnih napadov – kar 95 % pa jih je povezanih z neosveščenostjo.

Izračunajte si vašo plačo!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

Spletne goljufije v porastu

Od pandemije covida-19 so spletne goljufije v močnem porastu. Lani je bilo v Sloveniji več kot 600 takšnih goljufij v skupni škodi več kot 12 milijonov evrov. Letos do 30.10.2022 pa so zabeležili že več kot 790 prijav v skupni škodi 13,7 milijonov evrov.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Katere so najpogostejše spletne goljufije?

V zadnjem času so zelo pogoste spletne goljufije oz. prevare investicijska vlaganja (običajno v kriptovalute). Pri teh spletni goljufi priporočajo vlaganja v določene sheme. Zelo pogoste spletne goljufije so tudi t.i. BEC (Business Email Compromise) goljufije. Za njih značilno, da storilci prestrežejo korespondenco poslovnih subjektov. V sklopu obstoječega ali novega poslovnega razmerja nato spremenijo fakturo, in sicer tako, da spremenijo številko bančnega računa. S tem poslovne subjekte zmedejo, da nakažejo sredstva na račune goljufov. Mislijo pa seveda, da so plačilo izvedli svojemu poslovnemu partnerju.

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

Pogoste tudi ljubezenske spletne goljufije

Izjemno pogoste spletne goljufije so tudi goljufije z nikoli dostavljenimi izdelki. V takšnih primerih uporabniki na nepreverjenih spletnih straneh naročijo poceni izdelke, a jih nikoli ne dobijo. Pogoste so tudi romantične oz. ljubezenske spletne goljufije. Goljufi v takšnih primerih običajno vzpostavijo stik z osamljenimi starejšimi ženskami. Z njimi se pogovarjajo preko različnih aplikacij, nato pa začnejo prosti za denarna nakazila. Pogoste so tudi t.i. »nigerijske prevare. Goljufi se predstavljajo kot direktorji, bankirji, dobitniki lota ipd. Uporabnikom pa obljubljajo priložnosti za pridobitev veliko denarja in vabijo k nazadovanju sredstev. Spletne goljufije, ki je je še treba izpostaviti so npr. ponujanje lažnih ugodnih kreditov, lažna tehnična pomoč in phishing (kjer gre v glavnem za dostop do podatkov do elektronskih bank).

Ostanite na tekočem in se prijavite na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja