Go to Top

Zvišanja minimalne plače letos ne bo! Uskladila se bo januarja!

Zvišanja minimalne plače letos ne bo – ni prišlo do dogovora

Zvišanja minimalne plače z letošnjim novembrom ne bo. V petek ni prišlo do dogovora med vlado, sindikati in delodajalci. Vse kaže, da bo tako prišlo do zvišanja minimalne plače januarja 2023.

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Vlada je želela zvišanje minimalne plače v dveh korakih

V petek je Ekonomsko-socialni svet (ESS) nadaljeval razpravo o dvigu minimalne plače. Vlada in sindikati so si želeli prvega zvišanja minimalne plače že novembra. V tem koraku so želeli minimalno plačo uskladiti z minimalnimi življenjskimi stroški. In sicer bi se plača zvišala za 5,49 % ter bi znašala 1133,37 evra bruto oz. 803,80 evra neto. Januarja pa bi se minimalna plača uskladila še z inflacijo. A do zvišanja minimalne plače letos še ne bo prišlo. Minimalna plača se bo tako zvišala januarja 2023.

Koliko pa bo znašala vaša plača?

računovodsko svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Do zvišanja minimalne plače bo prišlo januarja

Glede zvišanja minimalne plače so namreč na sindikalni in delodajalski strani »precej narazen«. Delodajalci ostajajo na stališču, da se minimalna plača v januarju uskladi z inflacijo. Minister za delo pa je napovedal, da bo pri določitvi višine minimalne plače upošteval tako znesek minimalnih življenjskih stroškov kot višino inflacije. Če so minimalni življenjski stroški že izračunani, pa bo višina inflacija znana 15.1.2023. A kljub temu, da točna višina inflacije še ne bo znana, bi naj okviren znesek minimalne plače sporočili v začetku decembra.

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

Do kakšnega zvišanja minimalne plače bi lahko prišlo januarja?

Minimalna plača se bo v skladu z ZMinP zvišala prvi mesec prihodnjega leta. Za leto 2022 sicer minimalna plača znaša 1074,43 evra bruto. To je nekaj več kot 778 evrov neto. Sindikati si prihodnje leto želijo zvišanja minimalne plače – pričakujejo od 870 in 900 evrov neto. Delodajalci pa o konkretnih številkah še niso hoteli govoriti. Do kakšnega zvišanja minimalne plače bo dejansko prišlo? Na ta odgovor bomo morali še malo počakati.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja