Go to Top

Dvig minimalne plače – bo prišlo do dviga že letos?

Dvig minimalne plače

Dvig minimalne plače predvideva predlog vlade. Že novembra bi lahko prišlo do dviga minimalne plače. Za koliko?

Bi želeli ustanoviti d.o.o. ali odpreti s.p.? Pokličite na 01/600-1530!

Predviden je izredni dvig minimalne plače

Vlada je pripravila izhodišča za dvig minimalne plače. Ta bodo osnova za pogajanja v Ekonomsko-socialnem svetu (ESS). Ta mesec smo po šestih letih dobili nov izračun minimalnih življenjskih stroškov. Predlog je da se izredni dvig minimalne plače že novembra uskladi z rastjo minimalnih življenjskih stroškov, prihodnje leto pa še z letno stopnjo inflacije. Trenutno minimalna plača znaša 1074,43 evra. Če bo izredni dvig minimalne plače dejansko izveden bo minimalna plača znašala 1133,40 evra bruto. To pomeni, da bi se neto plača s približno 778 evrov neto zvišala na približno 804 evrov neto. Temu, da se izvede izredni dvig minimalne plače, sicer nasprotujejo delodajalska združenja. Vlado so pozvali, da naj strošek dviga minimalne plače krije država, a tega ne bo storila.

Kolikšna bo pa vaša plača? Uporabite naš kalkulator!

računovodsko svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

V začetku prihodnjega leta vnovičen dvig minimalne plače

Tudi za začetek prihodnjega leta je (kot vsako leto) predviden dvig minimalne plače. In sicer bo takrat šlo za uskladitev minimalne plače z inflacijo. Zakon o minimalni plači (ZMinP) določa, da se kot podlaga vzame podatek o letni inflaciji za december predhodnega leta. Ta bo predvidoma znan na zadnji dan letošnjega leta. Po ocenah bi naj bila letna inflacija nekje devetodstotna. Minimalna plača 2023 bo višja od 850 evrov neto, so napovedi ministra za delo.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Okoli minimalne plače naj bi bilo okrog 15 % zaposlenih

Dvig minimalne plače zvišuje stroške dela za podjetja, ki izplačujejo minimalne plače. Natančnih podatkov o tem, koliko delavcev v Sloveniji ima plačo okoli sicer minimalne, ni. Lanski (začasni) podatki Sursa (ko je bila minimalna plača 1024,24 evra) kažejo, da je plačo do 1065 evrov bruto prejemalo slabih 30 tisoč zaposlenih. Kaj pa ostali?

  • 323 tisoč zaposlenih je imelo plačo od 1066 do 1998 evrov bruto;
  • 146 tisoč zaposlenih od 1999 do 3053 evrov bruto;
  • 58 tisoč zaposlenih od 3054 do 4280 evrov bruto
  • 29 tisoč zaposlenih več kot 4281 evrov bruto.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja