Go to Top

“Popoldanc” – lahko popoldanski s.p. odprete brez redne zaposlitve?

“Popoldanc” oz. popoldanski s.p. predstavlja dodaten vir zaslužka

“Popoldanc” – stranke se na nas pogosto obračate z vprašanjem, če lahko “popoldanc” oz. popoldanski s.p. odprete, če še niste zaposleni drugje. V članku bomo pogledali, kdaj in kako lahko odprete popoldanski s.p. Na naši Data točki lahko seveda odprete tudi popoldanski s.p. ali pa ustanovite podjetje! Za dodatna vprašanja so vam na voljo naši podjetniški svetovalci. Pokličite na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si ter dobili boste več informacij.

Informativni izračun plače

“Popoldanc” ali redni s.p.?

“Popoldanc” oz. odprtje popoldanskega s.p. se nekaterim zdi bolj zanimiva opcija kot ustanovitev rednega s.p. Razlog verjetno tiči tudi v višini prispevkov za socialno varnost. Popoldanc oz. popoldanski s.p. plačuje precej nižje kot redni s.p. Več o pavšalnih prispevkih za popoldanski s.p. smo pisali v tem članku. Če se vam zdi “popoldanc” bolj zanimiva izbira, pa morate vedeti, da morate pred odprtjem popoldanskega s.p. izpolnjevati določene pogoje.

Na Dati lahko registrirate tudi d.o.o.!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Minimalna plača 2022?!

Lahko ga odprete le ob zaposlitvi za polni delovni čas

Če ste se odločili, da je “popoldanc” vaša izbira je pomembno, da veste naslednje. Popoldanski s.p. ni uradno sprejet izraz in ga zato v pravnih aktih ne morete najti. Status popoldanskega s.p. se ne razlikuje od statusa rednega s.p. Razlika je zgolj v višini prispevkov. Mimogrede, preberite tudi koliko bodo znašali prispevki za s.p. v 2022! Popoldanski s.p. je namenjen tistim, ki iščejo dodaten vir zaslužka ob redni zaposlitvi. Pogoj za odprtje popoldanskega s.p. je ta, da je oseba zaposlena za polni delovni čas. To se pravi 40 ur na teden.

PREVERITE PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS!

Popoldanc in prispevki

Kot že omenjeno, smo o prispevkih za socialno varnost več pisali že v tem članku. Na kratko povedano – oseba, ki odpre popoldanski s.p. je že pokojninsko in invalidsko zavarovana na podlagi pogodbe o zaposlitvi. Tako ima urejene obvezne prispevke za socialno varnost za 40 ur tedensko. Popoldanski s.p. pa plačuje samo prispevke v pavšalno določenem znesku.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Ga lahko odprete, če ste zaposleni za polovični delovni čas?

Če ima oseba sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za krajši delovni čas, “popoldanc” ni opcija. Če želi oseba, ki je zaposlena za krajši delovni čas od polnega, opravljati dodatno dejavnost, je možno le odprtje takega s.p., kjer bo za preostanek ur, ki mu manjkajo do polnega zavarovanja, le-te plačeval kot s.p. Mimogrede, preberite tudi kakšni so dejanski stroški s.p.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja