Go to Top

Popoldanski sp prispevki – bo pokojnina kaj višja?

Popoldanski sp prispevki ali kot jim pogovorno pravijo podjetniki »pavšalni« prispevki, so obvezni in se plačujejo mesečno. In sicer do 20. v mesecu za pretekli mesec. Popoldanski sp prispevki se plačujejo za zdravstveno zavarovanje (42,91 evra) in za pokojninsko zavarovanje (42,19 evra). Skupni znesek plačila, ki ga mora popoldanski sp plačevati v obe blagajni, je 85,10 evra.

Če ste tik pred tem, da registrirate svoje podjetje, lahko postopek registracije popoldanskega s.p., rednega s.p. ali d.o.o opravite na DATA točki. Za termin registracije se je potrebno naročiti na tel. številki 01/600-1530 ali po elektronski pošti data@data.si.

Informativni izračun plače

Popoldanski sp prispevki – lahko so nižji

Če podjetnik svojo dopolnilno dejavnost registrira po 16. dnevu v mesecu, posluje manj kot polovico dni v tekočem mesecu. Potem za ta tekoči mesec plača polovične prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in cele prispevke za zdravstveno zavarovanje. Popoldanski sp prispevki ne morejo biti subvencionirani.

Brezplačna registracija podjetja

Popoldanski sp prispevki – kdo jih plačuje?

Popoldanski sp lahko odpre posameznik, ki je redno zaposlen s pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas, ki je v Sloveniji 40 ur na teden. Torej zanj prispevke za socialno zavarovanje plačuje delodajalec. Če tak posameznik želi dodatno zaslužiti kak evro in poslovati legalno, odpre dopolnilno dejavnost (popoldanski sp). V tem primeru mora v zdravstveno in pokojninsko blagajno mesečno plačevati že prej omenjene pavšalne prispevke. Pri postopku registracije se bodoči podjetniki na naši DATA točki sprašujejo, kaj imajo od tega, da plačujejo še pavšalne prispevke.

Prispevki za s.p. 2023

Normiranci! Kaj je treba vedeti?

Popoldanski sp prispevki in podlaga v zakonodaji

Obveznost plačevanja pavšalnih prispevkov za zdravstveno zavarovanje je določena z Zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Zneski so določeni v odstotku od povprečne plače za oktober preteklega koledarskega leta. Upoštevajoč podatek Statističnega urada RS povprečna bruto plača za oktober 2022 znaša 2.024,03 evra. Torej je znesek pavšalnih prispevkov za zdravstveno zavarovanje na mesečni ravni 42,91 evra, na letni ravni pa skoraj 515,00 evrov. Podobno je pri pri prispevkih za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki so opredeljeni v 143. členu Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju – ZPIZ-2.

Ustanovitev d.o.o. – postopek

Popoldanski sp prispevki – so kakšne bonitete pri pokojnini?

Podjetniki, ki opravljajo dopolnilno dejavnost in morajo plačevati popoldanske sp prispevke, se upravičeno sprašujejo, zakaj? Bodo deležnih kakšnih ugodnosti, ko se bodo upokojevali? Mogoče za kakšen evro višja pokojnina? Kdo ve? Zaenkrat popoldanski sp prispevki le polnijo vedno lačno zdravstveno in pokojninsko blagajno.

Če razmišljate, da bi registrirali popoldanski s.p. in še nimate vseh odgovorov na vprašanja pred registracijo, se lahko obrnete na naše podjetniške svetovalce. Za ponudbo za individualni posvet jim lahko pišete na data@data.si ali jih pokličete na 01/600-1530.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na naše e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja