Go to Top

Dopolnilna dejavnost lahko postane redni s.p. – kako?

Dopolnilna dejavnost oziroma popoldanski s.p. se lahko z enostavnim postopkom spremeni v redni s.p.

Dopolnilna dejavnost je oblika podjetja, za katero je med ljudmi bolj uveljavljen izraz »popoldanski s.p.«. Kdo lahko registrira dopolnilno dejavnost? Oseba, ki je zaposlena za polni delovni čas, pri čemer ni pomembno, ali je pogodba o zaposlitvi sklenjena za določen ali nedoločen čas. Bistveno je, da dopolnilna dejavnost omogoča fizični osebi, da za opravljeno storitev ali prodani izdelek, lahko izda račun. Tako postane hobi legalna dejavnost. Ustanovitev podjetja z našo pomočjo pa je povsem enostaven postopek. Za termin nas pokličite na telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si

Izračunajte si plačo!

V čem se razlikujeta dopolnilna dejavnost ali redni s.p.?

Potrebujete zanesljivo računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Razlikujeta se le v višini prispevkov za socialna zavarovanja. V primeru, da se opravlja dopolnilna dejavnost, je potrebno mesečno plačati pavšalni prispevek za zavarovanje v skupnem znesku 85,10 evra (za zdravstveno zavarovanje 42,91 evra in za pokojninsko zavarovanje 42,19 evra). Minimalni znesek prispevkov za socialno zavarovanje pri rednem s.p. pa je ob odprtju dejavnosti 463,87 evrov mesečno. Oseba z dopolnilno dejavnostjo lahko opravlja raznovrstne dejavnosti in ni omejena glede višine prihodkov (razen normiranci) in lahko ima zaposlene.

Preberite vse o registraciji podjetja

podjetniško svetovanje

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Dopolnilna dejavnost se spremeni v redni s.p.

Omenili smo že, da je dopolnilna dejavnost možna takrat, ko je oseba zaposlena za polni delovni čas v drugem podjetju. Če oseba prekine pogodbo o zaposlitvi in jo delodajalec odjavi iz zavarovanja, se mora z naslednjim dnem prijaviti v zavarovanje na s.p.. Postopek spremembe zavarovanja iz dopolnilne dejavnosti v redni s.p. lahko podjetnik opravi na katerikoli SPOT točki v Sloveniji. Referent pripravi obrazec M12 za odjavo iz zavarovanja na dopolnilni dejavnosti in M1 obrazec za prijavo v samozaposlitev na rednem s.p.. Po podpisu referent oba obrazca elektronsko pošlje na zavod za zdravstveno zavarovanje. V nekaj dneh bo podjetnik po pošti prejel potrdili o odjavi iz zavarovanja na dopolnilni dejavnosti in prijavi v zavarovanje na svoj s.p.. Obe potrdili podjetnik dostavi računovodji, da mu bo ta lahko obračunal pravilne prispevke za socialno zavarovanje.

Vse o prispevkih za s.p. v 2023

Možnost uveljavljanja nižjih PiZ prispevkov ob prehodu v redni s.p.

Strošek prispevkov za zavarovanje je pri rednem s.p. bistveno večji, kot pa ga zahteva dopolnilna dejavnost. Zato mnogi podjetniki iščejo informacije o tem, ali jim zdaj, ko so se samozaposlili, država nudi pomoč ali subvencijo za plačevanje prispevkov. Odgovor je da. A le, če je bila pri podjetniku najprej odprta dopolnilna dejavnost. Šele nato pa je podjetnik isto leto prešel na redni s.p., vmes pa s.p.-ja ni zaprl.

Postanite stranka računovodskega servisa DATA!

Tak podjetnik lahko po Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju uveljavlja prvo leto poslovanje 50 odstotkov nižje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Drugo leto poslovanja pa so ti prispevki nižji za 30 odstotkov. Računovodja podjetnika ob oddaji prvih »višji« prispevkov o uveljavljanju ugodnosti ZPIZ-2 za prvo leto poslovanja obvesti Finančno upravo RS.

Želim se prijaviti na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja