Go to Top

Predčasno zvišanje minimalne plače – delodajalci proti, sindikati za!

Predčasno zvišanje minimalne plače “še v zraku”!

Predčasno zvišanje minimalne plače že v novembru je predlog vlade, ki si želi dvig minimalne plače že ta mesec. A na nedavnem zasedanju Ekonomsko-socialnega sveta še ni prišlo do dogovora glede minimalne plače. Ponovno se bo sestali v petek. Bodo se pa zagotovo zvišale pokojnine. In sicer bodo upokojenci že novembra in decembra dobili 4,5 odstotka višje pokojnine.

Odprite s.p. ali d.o.o. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Vlada za predčasno zvišanje minimalne plače

Predlog vlade je predčasno zvišanje minimalne plače. In sicer si želijo dviga novembra ter nato še januarja. Predlagajo, da bi se novembra minimalna plača (ta trenutno znaša 1074,43 evra) uskladila z novim zneskom minimalnih življenjskih stroškov. To bi pomenilo dvig za 5,49 %. Če bi prišlo do takšnega dviga, bi minimalna plača znašala 1133,37 evra bruto oz. 803,80 evra neto. Po tem dvigu bi v drugem koraku januarja minimalno plačo uskladili še z inflacijo. Predčasno zvišanje minimalne plače podpirajo tudi sindikati. Če bodo sprejete tudi napovedane davčne spremembe, bo na začetku 2023 na zvišanje minimalne plače vplival tudi dvig splošne davčne olajšave.

Kolikšna bo pa vaša plača? Preverite z našim kalkulatorjem!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Delodajalci proti letošnjemu dvigu

Predčasen dvig minimalne plače pa nima podpore pri delodajalskih organizacijah ter mu ostro nasprotujejo. Po njihovem mnenju predčasno zvišanje minimalne plače ni predvideno v Zakonu o minimalni plači (ZMinP) ter gre za odstop od načela predvidljivosti poslovnega okolja. Za njih bi bilo novembrsko zvišanje možno le, če bo celotno breme višjih stroškov dela pokrila država. V nasprotnem primeru želijo, da se uskladitev izvede januarja 2023.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete »popoldanca«!

Pokojnine bodo višje že novembra

Če predčasno zvišanje minimalne plače še »visi v zraku«, pa je jasno, da bo prišlo do predčasne redne uskladitve pokojnin. In sicer se bodo te dvignile za 4,5 odstotka. V DZ so namreč podprli Zakon o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev. To pomeni, da bo upokojenci že novembra prejeli višje pokojnine.

Ostanite na tekočem in se prijavite na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja