Go to Top

Davčne spremembe – splošna olajšava v 2023 5000 in ne 5500 evrov?

Davčne spremembe napovedalo ministrstvo za finance

Davčne spremembe se nam očitno ponovno obetajo. Finančno ministrstvo je v javno razpravo dalo paket spremembe davčne zakonodaje. Predvidene so spremembe štirih zakonov. In sicer zakona o dohodnini, zakona o trošarinah, zakona o davčnem postopku in zakona o finančni upravi. Kakšne davčne spremembe predlagajo glede dohodninskega zakona?

Ustanovitev podjetja – hitro in enostavno na Dati!

Davčne spremembe – ponovno spremembe pri dohodnini!?

Kot kaže, bodo davčne spremembe ponovno pri dohodninskem zakonu. Spomnimo, letos je začel veljati nov dohodninski zakon, ki ga je sprejela prejšnja vlada. Po tem zakonu bi se splošna olajšava do leta 2025 vsako leto dvignila za 1000 evrov. Za leto 2022 znaša 4.500 evrov. Po trenutno veljavni zakonodaji bi se splošna olajšava v 2023 dvignila na 5500 evrov, leta 2024 na 6500 in v 2025 na 7500 evrov. A davčne spremembe, ki so napovedane, kažejo, da s tem ne bo nič. Po predlogu novega zakona bi se naj davčna olajšava prihodnje leto dvignila na 5.000 evrov. Nato pa se naj ne bi več zviševala (oz. bi se, v kolikor bi to določila vlada). Zvišal pa naj bi se cenzus za dodatno splošno olajšavo. In sicer s 13.716 na 15.000 evrov. To olajšavo koristijo predvsem ranljivi, ki bi naj tako plačali manj davka kot do sedaj. To bi v praksi pomenilo, da bi bili za te neto dohodki višji kot po trenutni zakonodaji. Ministrstvo predlaga tudi olajšavo za mlade, ki delajo. Predlog je, da bi se davčna osnova tistim do 26. leta dvignila za 1000 evrov. Tistim od 26. do 29. leta pa za 500 evrov.

Informativni izračun dohodnine

davčno svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Davčne spremembe – peti dohodninski razred nazaj na 50%!?

Ena izmed sprememb, ki jo je letos prinesel dohodninski zakon je tudi, da se je znižala obdavčitev v petem (najvišjem) dohodninskem razredu. In sicer se je zmanjšala s 50 % na 45 %. Po predlogu zakona bi se naj stopnja ponovno zvišala na 50 %. Tudi izplačila poslovne uspešnosti so doživela ugodnejšo davčno obravnavo z letošnjim dohodninskim zakonom. In sicer so trenutno ugodnejše davčno obravnavane v višini do 100 % povprečne plače konkretnega zaposlenega. Nov predlog pa predvideva neobdavčeno izplačilo (le) do višine povprečne plače v državi.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Davčne spremembe tudi pri normirancih in višji davek za najemodajalce!?

Govorice o spremembah pri normirancih so bile bolj zastrašujoče kot je dejansko zaenkrat predstavljeno. Normirani sp-ji imajo ugodnejšo davčno obravnavo, če prihodki iz dejavnosti ne presegajo 50 tisoč evrov oz. tudi 100 tisoč evrov, kadar so zavezanec oz. njegovi zaposleni v zavarovanje vključeni neprekinjeno najmanj pet mesecev. Minimalna doba zavarovanja bi se naj po predlogu podaljšala na devet mesecev. Davčne spremembe bi naj bile tudi glede oddaje premoženja v najem. Predlog namreč predvideva vnovičen dvig davka na dohodke od oddajanja premoženja v najem. Ta se je letos znižal s 27,5 na 15 %. Zdaj bi se naj davek ponovno zvišal, tokrat na 25 %.

Preberite še – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Zakon v veljavi s 1.1.2023?

Davčne spremembe, ki se tičejo dohodninskega zakona, bi naj bile uveljavljene s 1. januarjem 2023. Predlog novele zakona o dohodnini bo v javni obravnavi do 19.8.2022. Komentarje na predlog zakona je možno oddati tudi preko eUprave.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja