Go to Top

DDV – ključne informacije za podjetnike

Davek na dodano vrednost (DDV) je posreden davek, ki se obračuna na večino blaga in storitev v Sloveniji in drugih državah EU. DDV je ključni vir prihodkov za državni proračun, zato je pomembno, da podjetniki in posamezniki, ki opravljajo gospodarske dejavnosti, dobro razumejo njegove osnove in pravilno ravnajo z njim. Potrebujete nasvet s področja davčne zakonodaje? Obrnite se na naše strokovnjake. Za termin plačljivega svetovanja nas pokličite na 01/600 15 30 ali nam pišite na data@data.si.

Izračun plače

Kaj je DDV?

DDV je davek, ki se obračuna na dodano vrednost izdelka ali storitve v vsaki fazi proizvodnje in distribucije. Končni kupec nosi breme DDV, saj ga plača ob nakupu blaga ali storitev, medtem ko podjetja igrajo vlogo posrednikov, ki DDV pobirajo in ga nakazujejo davčnemu organu.

Ustanovitev podjetja

Kdo je zavezanec za DDV?

Zavezanec za DDV je vsaka pravna ali fizična oseba, ki opravlja gospodarsko dejavnost in preseže letni prag prometa, ki je določen z zakonom (trenutno 50.000 EUR). Tisti, ki ta prag presežejo, morajo pri finančni upravi vložiti vlogo za identifikacijo za DDV. Ob prijavi pridobijo DDV številko, ki jo morajo navesti na vseh izdanih računih.

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

davčno svetovanje

Kilometrina 2024

Kako obračunavati DDV?

DDV se obračuna na podlagi stopnje, ki je določena z zakonom. V Sloveniji imamo dve glavni stopnji DDV: splošno stopnjo (22%) in znižano stopnjo (9,5%), ki se uporablja za določene izdelke in storitve, kot so hrana, zdravila, knjige in nekatere storitve.

Podjetja, ki so zavezana za DDV, morajo voditi natančne evidence o vseh izdanih računih in prejetih računih z obračunanim DDV. Mesečno ali trimesečno (odvisno od višine prometa) morajo oddajati obračune DDV na finančno upravo, kjer se izkaže razlika med pobranim DDV in DDV, ki so ga sami plačali pri nakupu blaga in storitev.

Dnevnice 2024

Pravice in obveznosti zavezancev

Zavezanci za DDV imajo pravico do odbitka vstopnega DDV, kar pomeni, da lahko odbijejo DDV, ki so ga plačali pri nakupu blaga in storitev, od DDV, ki so ga pobrali od svojih kupcev. To pravico lahko uveljavljajo le, če imajo za to ustrezne račune, ki izpolnjujejo vse zakonske pogoje.

Obveznosti zavezancev vključujejo pravilno in pravočasno obračunavanje in plačevanje DDV, vodenje ustreznih poslovnih knjig in evidenc ter izdajanje računov z vsemi potrebnimi podatki, kot so datum izdaje, zaporedna številka računa, DDV številka, opis blaga ali storitev, znesek osnove in obračunan DDV.

Prispevki za s.p. za 2024

Sankcije za nepravilnosti

Nepravilnosti pri obračunavanju in plačevanju DDV lahko vodijo do visokih glob in drugih sankcij. Zato je pomembno, da podjetniki redno preverjajo skladnost svojega poslovanja z davčnimi predpisi in poiščejo strokovno pomoč, če imajo vprašanja ali dvome glede DDV.

Razumevanje in pravilno ravnanje z DDV je ključno za vsakega podjetnika. Skladnost z davčnimi predpisi ne le preprečuje kazni, ampak tudi zagotavlja transparentno in uspešno poslovanje. Priporočljivo je, da se podjetniki posvetujejo z davčnimi svetovalci ali računovodji, da bi zagotovili pravilno obravnavo DDV v svojem poslovanju.

Za ustanovitev podjetja se oglasite pri naših svetovalcih na DATA točki. Pokličite nas na 01/600-1530 ali nam pošljite sporočilo na data@data.si.

Prijavite se na naše e-novice!

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja