Go to Top

Zavezanec za DDV

Zavezanec za DDV – ni edini pogoj, da prihodki podjetja presegajo raven 50.000 evrov v 12 zaporednih mesecih

Zavezanec za DDV morate postati, ko prihodki vašega podjetja presežejo raven 50.000 evrov v dvanajst zaporednih mesecih. Je to edini pogoj? Preverite v nadaljevanju članka!

Informativni izračun plače

Podjetje DATA d.o.o. je edina prava točka za vse, kar je povezano z davki in obdavčitvijo. Hkrati pa nudi tudi vse ostalo na enem mestu! Pri podjetju DATA d.o.o. vam nudimo celovita davčna svetovanja in informacije. Obrnite se na nas z vprašanji glede specifične situacije, pa tudi če imate potrebe po tolmačenju zakonodaje ali po popolnih računovodskih storitvah za vas ali vaše podjetje. Pišite nam na data@data.si za informativni sestanek ali ponudbo!

Ustanovite podjetje hitro in enostavno!

Zavezanec za DDV – kaj to pomeni?

Davek na dodano vrednost ali DDV zakonodaja se ureja v Zakonu o davku na dodano vrednost (ZDDV-1). V določenem časovnem obdobju ste po tem zakonu dolžni obračunati DDV. Po preteku določenega obdobja pa ste državi tudi dolžni plačati pobrani DDV – zmanjšan za davek, ki ste ga že plačali za nakup svojih sredstev, namenjenih za poslovanje. Na ta način postanete zavezanec za DDV.

Potrebujete davčno svetovanje? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

V kolikor presežete enega izmed kriterijev za obvezen vstop v DDV sistem ali postanete zavezanec za DDV prostovoljno, je potrebno za svoje storitve ali izdelke zaračunavati DDV po predpisani stopnji. Splošna stopnja DDV, ko postanete zavezanec za DDV, znaša 22 % – razen za dobave blaga in storitev, za katere je določena nižja davčna stopnja – 9,5 %. Seznam teh dobav je objavljen v prilogi ZDDV-1.

Preberite tudi: kilometrina 2023

Kdaj je obvezno postati DDV zavezanec?

Davčni zavezanci – tako samostojni podjetniki (s.p.) kot tudi družbe z omejeno odgovornostjo – morajo postati zavezanci za DDV v primerih, ko:

  • V obdobju zadnjih dvanajstih mesecev presežejo, ali je verjetnost, da bodo presegli 50.000 evrov obdavčljivega prometa.
  • V primeru pridobivanja blaga znotraj EU, če vrednost teh nabav v tekočem koledarskem letu preseže 10.000 evrov.
  • V primeru obrnjene davčne obveznosti – t. i. »reverse charge« – torej ko opravljajo ali prejemajo storitve, za katere velja, da mora plačati DDV izključno prejemnik storitve. Te storitve so navedene v 1. odst. 25. člena ZDDV-1.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

davčno svetovanje

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

  • V primeru, da davčni zavezanec na ozemlju Slovenije opravi pridobitev blaga zaradi njegovih transakcij, ki so povezane z opravljanjem dejavnosti zunaj Slovenije.
  • V primeru opravljanja storitve na ozemlju druge države članice (kadar ima sicer sedež v Sloveniji), za katere je plačnik DDV v skladu s 196. členom Direktive Sveta 2006/112/ES izključno prejemnik storitev.
  • V primeru dobave blaga ali storitev v okviru osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, kot jo določajo predpisi o dohodnini, in sicer od višine 7.500 evrov skupnega dohodka te dejavnosti v okviru kmečkega gospodinjstva za zadnje koledarsko leto. V tem primeru mu davčni organ izda identifikacijsko številko za DDV po uradni dolžnosti.

Ustanovite s.p.!

Pod katerimi pogoji postanete zavezanec za DDV prostovoljno?

V primeru, da bi želeli postati DDV zavezanec (ker bi se vam to izplačalo), lahko vi ali vaš računovodja odda vlogo preko e-Davkov, na SPOT točki (elektronsko) ali pa fizično na primerni izpostavi FURS-a.

V primeru, da postanete zavezanec za DDV prostovoljno, morate v sistemu DDV ostati 60 mesecev  oz. 2 koledarski leti (posebna ureditev).

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Če ste zavezanec za DDV, od vas FURS zahteva tudi veliko več poročanja. Zato vam priporočamo, da kot zavezanec za DDV koristite storitve našega strokovnega računovodstva pri DATA d.o.o. Pokličite 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si!

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja