Go to Top

Minimalni življenjski stroški – kako so jih izračunali?

Minimalni življenjski stroški

Minimalni življenjski stroški vplivajo na višino minimalne plače ter socialnih transferjev. Oktobra letos so jih ponovno izračunali. Pred tem je bil izračun opravljen leta 2017. Koliko znašajo minimalni življenjski stroški ter kako so jih izračunali?

Odprtje s.p. lahko opravite na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Koliko znašajo?

Ministrstvo za delo je nedavno sporočilo, da po novem izračunu minimalni življenjski stroški znašajo 669,83 evra mesečno. T.i. kratkoročni minimalni življenjski stroški pa 488,58 evra na mesec. Ta zneska sta približno za 10 odstotkov višja od zneska izračuna iz leta 2017. Kako bi naj minimalni življenjski stroški vplivali na minimalno plačo prihodnje leto, smo pisali v članku Minimalna plača 2023 naj bi čez tri mesece znašala najmanj …

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Kako so jih izračunali?

Sprva so izračunali vrednost prehranske košarice. Hrana in brezalkoholna pijača predstavljata 19,62 % vseh izdatkov najrevnejših nekmečkih gospodinjstev. Delež hrane in pijače v najnujnejših izdatkih za življenjske potrebščine pa je 26,87 %. Ugotovili so, da košarica stane 131,34 evra na mesec. To je za 12 evrov več kot leta 2016. Če strošek prehranske košarice predstavlja 19,62 odstotka vseh izdatkov, to pomeni, da celotni mesečni izdatki za življenjske potrebščine znašajo 669,83 evra. In ta znesek so minimalni življenjski stroški. Poleg hrane in brezalkoholnih pijač so življenjske potrebščine še naslednje:

  • oblačila in obutev,
  • stanovanje, voda, električna energija, plin in drugo gorivo,
  • zdravstvo,
  • prevoz,
  • komunikacije,
  • izobraževanje,
  • stanovanjska in gospodinjska oprema ter tekoče vzdrževanje stanovanja,
  • rekreacija in kultura,
  • gostinske in nastanitvene storitve restavracij in hotel,
  • raznovrstno blago in storitve.

Prvih šest naštetih življenjskih potrebščin spada med nujne življenjske potrebščine.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplača?

računovodsko svetovanje

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

Na podlagi najnujnejših življenjskih potrebščin se izračunajo kratkoročni minimalni življenjski stroški

Kot že omenjeno prej, je strošek prehranske košarice 26,87 % najnujnejših izdatkov. To pomeni, da kratkoročni minimalni življenjski stroški znašajo 488,58 evra mesečno.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete »popoldanca«!

Minimalni življenjski stroški vplivajo na dvig minimalne plače

Na višino minimalne plače ima izračun (minimalni življenjski stroški) neposreden vpliv. Po Zakonu o minimalni plači (ZMinP) se bo morala minimalna plača zvišati. Minimalna plača za leto 2022 trenutno znaša 1074,43 evra bruto oz. 778,40 evra neto. Po novem bi se morala dvigniti na 803,80 do 937,76 evra mesečno. Dvig minimalne plače bi lahko bil že ta mesec. Januarja pa potem sledi še dodaten dvig minimalne plače. Povečala se bo namreč splošna davčna olajšava. Prav tako pa se mora minimalna plača ob začetku leta uskladiti z inflacijo.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja