Go to Top

Datum odprtja podjetja – ali datum določim sam?

Datum odprtja podjetja – ga izberete sami ali ne?

Datum odprtja podjetja samostojni podjetnik določi sam na postopku registracije s.p. na DATA točki. To je tudi datum vpisa v poslovni register AJPES. Kako pa se določi datum odprtja podjetja, če gre za d.o.o.? Družbenik, ki ustanavlja d.o.o., si datuma ustanovitve ne izbere. D.o.o. je registriran z dnem vpisa v poslovni register s strani sodišča, potem, ko je sodišče prejelo popolno vlogo za registracijo družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.). Kdaj je smiselno registrirati podjetje? Kaj se zgodi s stroški, če postavim datum odprtja podjetja sredi meseca? Res traja odprtje s.p. več mesecev? Kdaj je najhitrejši datum za odprtje s.p.? Kako hitro dobim sklep? Kdaj lahko izdam račun? To so le nekatera vprašanja, ki jih bodoči podjetniki naslavljate na referente naše DATA točke. Če imate tudi vi dileme pred odprtjem s.p. ali d.o.o., nas pokličite na 01/600-1530!

Ustanovitev podjetja

Datum odprtja podjetja pri samostojnem podjetniku

Pisali smo že, da za postopek registracije s.p. oseba potrebuje osebni dokument, svojo davčno številko in po potrebi overjeno izjavo lastnika objekta za poslovni naslov s.p. Tako pripravljen podjetnik nato s pomočjo referenta DATA točke opravi postopek registracije oziroma dokumente vpis podjetnika v poslovni register, v davčni register (FURS) in v zavarovanje. Prvo vprašanje, ki ga referent zastavi sogovorniku na registraciji je, kdaj bo datum odprtja podjetja oz. datum vpisa v register podjetij. Prvi možni datum vpisa je naslednji dan od dneva, ko oseba opravlja postopek registracije s.p. ali pa katerikoli datum 30 dni v naprej.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Datum odprtja podjetja in plačevanje prispevkov za zavarovanje

S.p. je registriran najhitreje v treh dneh od začetka postopka registracije s.p. na DATA točki. Prvi dan oseba pride na registracijo. Datum odprtja podjetja  določi za naslednji dan. Sklep o vpisu v register podjetij pa praviloma dobi naslednji dan od datuma, ki ga je postavil za dan ustanovitve s.p. Če oseba določi datum registracije prvi dan v mesecu, potem prve prispevke za socialno zavarovanje plača naslednji mesec za nazaj. Če oseba datum registracije določi sredi meseca, ravno tako plača prispevke naslednji mesec za nazaj. Stroški prispevkov za socialno zavarovanje pa se obračunajo za toliko dni, kolikor je podjetnik posloval v mesecu, ko je registriral svoje podjetje.

Preberite še – Je izobrazba pogoj za odprtje s.p.?

Datum odprtja podjetja v primeru d.o.o.

Družbenik pri registraciji d.o.o. ne določa datuma za vpis d.o.o. v register podjetij. Ima pa vpliv na to, kako hitro bo popolna vloga za registracijo d.o.o. prispela na sodišče. Namreč po pripravi dokumentacije za registracijo d.o.o. na DATA točki,  mora družbenik referentu čim prej vrniti potrdilo o vplačilu kapitala, ki ga dobi na banki, potem, ko je vplačal kapital za d.o.o. Potrdilo o vplačilu kapitala je zadnji dokument, ki ga potrebuje referent, da elektronsko odda vlogo na sodišče. Če je s podatki na vlogi vse v redu, sodišče izda sklep o vpisu poslovnega subjekta, kjer je datum odprtja podjetja oz. vpisa d.o.o. v poslovni register.

Podjetniki! Razmišljate o ustanovitvi podjetja še v letošnjem letu? Boste s poslovanjem pričeli v letu 2023? Pravočasno si zagotovite termin za postopek registracije s.p. ali d.o.o. na DATA točki. Pokličite na 01/600-1530 ali pa rezervirajte termin za registracijo podjetja prek spletnega obrazca!

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja