Go to Top

Postopek registracije s.p. – kaj vse je potrebno vedeti?

Postopek registracije s.p. je najbolje opraviti na DATA točki

Postopek registracije s.p. je hiter in enostaven postopek, če se nanj bodoči podjetnik pripravi. Dobro informiran bodoči podjetnik s pomočjo referenta DATA točke nato pripravi vse potrebne dokumente za vpis v poslovni register Ajpes, prijavo podatkov na FURS in uredi prijavo v zdravstveno zavarovanje. Vse kar mora storiti po obisku DATA točke je, da počaka, da mu poštar prinese sklep o registraciji, s katerim nato uredi TRR račun na banki. Je odprtje s.p. ali d.o.o. tudi v vašem načrtu? Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na [email protected].

Ustanovitev podjetja

Postopek registracije s.p. in kaj mora podjetnik razmisliti pred postopkom

Podjetnik mora razmisliti o datumu s katerim želi biti vpisan v poslovni register. Odločiti se mora glede imena firme in skrajšane firme pa tudi o tem ali si bo izbral imaginarno ime firme že ob registraciji ali pa se bo zanj odločil v prihodnosti. Pravila glede imaginarnega imena firme si lahko preberete v članku na tej povezavi. Največ vprašanj preden se podjetniki odločijo za postopek registracije s.p. je povezanih z izjavo lastnika objekta za s.p. Kdaj potrebujem izjavo lastnika objekta? Kdo jo podpiše in overi, če je več lastnikov nepremičnine? Lahko naknadno uredim izjavo lastnika objekta? Lahko lastnik objekta pride z menoj na postopek registracije? Kdo v tem primeru overi njegov podpis? Več o tem lahko preberete tudi v našem članku Soglasja za poslovni naslov ne potrebujete, če ste lastnik objekta!

Kolikšna bo vaša neto plača? Uporabite naš kalkulator!

Postopek registracije s.p. in izbor dejavnosti podjetja

Podjetnik mora razmisliti o dejavnostih, ki jih bo na začetku opravljal v okviru svojega podjetja in zaradi česar se je pravzaprav odločil za postopek registracije s.p. Glede dejavnosti s.p. velja pravilo, da ob registraciji podjetnik navede tiste in toliko dejavnosti (lahko so različne dejavnosti), s katerimi bo začel poslovati. Po ustanovitvi podjetja bo lahko kadarkoli dodajal ali brisal dejavnosti v svojem podjetju. Izbor dejavnosti in pogoji za opravljanje določene dejavnosti so velikokrat razlog, da se podjetnik preden izvede postopek registracije s.p., odloči za posvet pri podjetniških svetovalcih podjetja DATA.

Preberite tudi – Vračilo regresa, kdaj je treba regres vrniti?

podjetniško svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Postopek registracije s.p. in prijava davčnih podatkov na FURS

Postopek registracije s.p. se prevesi v drugo polovico, ko podjetnik z referentom pripravlja prijavo davčnih podatkov na FURS. Pri tem obrazcu se mora podjetnik opredeliti o tem, na kakšen način bo vodil finančni del poslovanja s.p. in napovedati predvidene prihodke do konca tekočega leta. Pri opredelitvi, ali voditi knjige podjetja po dejanskih stroških ali po normiranih odhodkih, je podjetniku v veliko pomoč računovodja. Najava načina vodenja poslovnih knjig velja namreč do konca koledarskega leta. Več o obdavčitvi s.p. smo pisali v članku Obdavčitev sp – pred ustanovitvijo je treba vedeti, kako!

Preberite še – Je izobrazba pogoj za odprtje s.p.?

Postopek registracije s.p. in prijava podjetnika v zavarovanje

Podjetniku, ki postopek registracije s.p. opravlja na DATA točki, referent uredi tudi prijavo v socialno zavarovanje. Pri izpolnjevanju obrazca mu mora podjetnik poleg EMŠO številke, imena in priimka zaupati še podatek o končani formalni šolski izobrazbi. Po vpisu s.p. v poslovni register, podjetnik prejme od zavoda za zdravstveno zavarovanje potrdilo, da je prijavljen v zavarovanje kot samozaposlena oseba.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Postopek registracije s.p. in razmislek o tem, kdo lahko pomaga podjetniku

Dobro je, da podjetnik, ki se pripravlja na postopek registracije s.p. razmisli tudi o tem, ali bo pri opravljanju dejavnosti potreboval pomoč in se za začetek morda dogovori z ožjimi družinskimi člani za opravljanje kratkotrajnega dela, ki ga omogoča zakonodaja. Kratkotrajno delo pomeni, da bo podjetniku pri delu v podjetju brezplačno pomagal ožji družinski član. Več o tem si lahko preberete na tej povezavi. Svetovalci v podjetju DATA nudimo podjetnikom, ki se pripravljajo na postopek registracije s.p. individualno svetovanje s podjetniškega, pravnega in davčno-računovodskega področja. V kolikor bi potrebovali pomoč pri pripravi na podjetniško pot, nam pišite na [email protected] ali nas pokličite na 01/600-1530!

Ostanite na tekočem in se prijavite na Datine e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja