Go to Top

Ime za podjetje – kaj vse je v imenu in kako se določi?

Ime za podjetje – kakšna so pravila glede imena firme ob registraciji podjetja

Ime za podjetje je v Zakonu o gospodarskih družbah (ZGD-1) določeno v 20. in 21. členu, ki določata pravila za ime firme v primeru registracije podjetja. Za pomoč pri izbiri imena podjetja in sam postopek registracije nas pokličite na telefonsko številko 01/600-1530 ali nam pišite na elektronski naslov data@data.si.

Informativni izračun plače

Ime za podjetje – kako je v primeru registracije s.p.

Ime za podjetje pri samostojnemu podjetniku je sestavljeno iz popolnega imena firme in krajšega imena firme. To se običajno uporablja v praksi pri izdajanju računov. Ime za podjetje, če govorimo o popolnem imenu firme, mora biti sestavljeno iz opisa temeljne dejavnosti in imena in priimka podjetnika ter kratice s.p. TA označuje vrsto gospodarskega subjekta. Ime za podjetje v skrajšani obliki v takem primeru vsebuje le ime in priimek podjetnika in kratice s.p..

Primer:

Ime za podjetje v primeru popolnega imena firme:

Gradbene storitve, Luka Novak s.p.

Ime za podjetje v primeru skrajšanega imena firme:

Luka Novak s.p.

Želite registrirati s.p.?

Samostojni podjetnik ima možnost, da ime za podjetje tvori tako, da si izbere pred obema oblikama imena firme domišljijsko oziroma imaginarno ime. Tudi tvorba imaginarnega imena ima pravila, ki so določena v zgoraj navedenih členih ZGD-1. Od leta 2015 se lahko imaginarno ime firme navede tudi v tujem jeziku, medtem ko morajo ostale sestavine imena firme ostati v slovenskem jeziku.

Primer:

Ime za podjetje ob uporabi imaginarnega imena firme:

SUNSHINE, gradbene storitve, Luka Novak s.p.

Ime za podjetje v skrajšani obliki imena firme:

SUNSHINE, Luka Novak s.p.

Vse o normiranem s.p.

podjetniško svetovanje

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Ime za podjetje – kako je v primeru registracije d.o.o.

Če je ime za podjetje pri samostojnemu podjetniku stvar izbire glede imaginarnega imena pa podjetnik, ki namerava registrirati d.o.o. te možnosti nima. Imaginarno ime je pri d.o.o. obvezno. Izbira imaginarnega imena pri d.o.o. je najtežji del postopka registracije. ZGD-1 namreč v 21. členu določa, da se mora imaginarno ime firme jasno razlikovati od imen firm, ki so že vpisane v registru podjetij AJPES. To navodilo pa za marsikaterega podjetnika, ki izbira ime za podjetje, predstavlja hud zalogaj.

Informativni izračun za normirance

Primer:

Ime za podjetje v primeru firme družbe:

SUNSHINE, gradbeništvo, trgovina in storitve, d.o.o.

Ime za podjetje v primeru skrajšane firme družbe:

SUNSHINE d.o.o.

Razmišljate o ustanovitvi popoldanskega s.p.-ja? To lahko storite pri nas!

Ime za podjetje – d.o.o. lahko pred registracijo preveri ustreznost imena firme

Postopek, ki se izvede prek portala Spot se imenuje registracija nameravane firme. Za registracijo nameravane firme podjetnik referentu Spot točke sporoči podatke:

  1. Ime firme
  2. Ime in priimek enega od družbenikov in njegovo EMŠO številko
  3. Naslov, kamor želi prejeti odgovor sodišča glede ustreznosti imena firme.

Registrsko sodišče v nekaj dneh preveri in odgovori bodočemu družbeniku glede nameravane firme. V kolikor je dovoljen vpis nameravane firme to pomeni, da je ime firme vpisano v register podjetij AJPES pod rubriko nameravane firme leto dni. V tem obdobju lahko družbenik kadarkoli ob registraciji podjetja uporabi svojo nameravano firmo za ime družbe, ki jo ustanavlja. Če sodišče presodi, da ime firme ni ustrezno, lahko družbenik poišče novo ime za podjetje in ponovi postopek registracije nameravane firme.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Pogosta vprašanja in dileme povezane z imenom firme

Ali je lahko ime firme mojega s.p. le SUNSHINE s.p.? Ne. Ime firme pri s.p. mora vedno vsebovati ime in priimek nosilca dejavnosti.

Imam dve imeni in/ali dva priimka. Ali lahko pri registraciji s.p. za ime za podjetje izberem le eno ime in en priimek? Ne. Zapis imena nosilca dejavnosti mora biti enak kot je naveden na uradnem dokumentu, na primer na osebni izkaznici.

Ali lahko po registraciji spreminjam ime firme? Lahko. O spremembi imena firme je potrebno obvestiti uradne institucije (npr. banko, računovodjo…) in poslovne partnerje.

Za morebitna druga vprašanja glede imena firme in vsa druga vprašanja, ki se vam porajajo pred registracijo podjetja, smo vam na voljo podjetniški svetovalci v podjetju Data d.o.o. Pokličite nas na telefonsko številko 01/600-1530 ali nam pišite na elektronski naslov data@data.si in se dogovorite za termin plačljivega svetovanja.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja