Go to Top

Dejavnosti podjetja – katere dejavnosti naj registriram?

Svetovalci podjetja DATA dobimo dnevno veliko vprašanj bodočih podjetnikov, še posebej na temo dejavnosti podjetja. Kaj nas najbolj pogosto sprašujete glede dejavnosti podjetja? Koliko dejavnosti lahko vpišem ob registraciji podjetja? So to lahko tudi različne dejavnosti? Moram dejavnost vpisati že na začetku, čeprav je še ne bom izvajal? Plačam več davka, če ob registraciji izberem več dejavnosti? Moram sam opravljati vse dejavnosti ali mi pri tem lahko kdo pomaga? Res obstaja več vrst oziroma tipov dejavnosti? So kakšni pogoji za opravljanje moje dejavnosti?

V kolikor niste prepričani, katere dejavnosti izbrati za vaše podjetje, kontaktirajte naše podjetniške svetovalce! Pišete jim lahko na data@data.si oziroma jih pokličite na 01/600-1530. Če pa imate vse informacije, pa rezervirajte termin za registracijo podjetja prek spletnega obrazca .

Brezplačna registracija podjetja

Dejavnosti podjetja in kako se lotiti priprave na registracijo podjetja?

Ključnega pomena za postopek registracije bodisi s.p. ali d.o.o. na DATA točki so prave informacije. Informacije glede dejavnosti podjetja lahko bodoči podjetniki pridobijo v podjetju DATA bodisi na brezplačnem izobraževanju z naslovom “Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja” ali na individualnem posvetu pred registracijo podjetja pri podjetniških svetovalcih DATA.

Dejavnosti podjetja, ki jih želi podjetnik opravljati v okviru svojega podjetja in med katerimi lahko izbira, so navedene v posebnem dokumentu. Imenuje se Standardna klasifikacija dejavnosti 2008.

Informativni izračun plače

Pogoji za odprtje s.p.

Dejavnosti podjetja pri registraciji s.p.

Samostojni podjetniki večkrat na postopku registracije podjetja na DATA točki izrazijo željo, da bi radi registrirali vse možne dejavnosti, da jim kasneje ne bi bilo treba dejavnosti podjetja dodajati. To ni smiselno, kajti portal e-Vem omogoča dodajanje dejavnosti po registraciji hitro in brezplačno celo od doma, če ima podjetnik digitalno potrdilo. Ravno tako mora s.p. pri registraciji poleg dodatnih dejavnosti določiti še glavno dejavnost podjetja. Velja splošno pravilo, da mora podjetnik imeti v registru podjetij zapisane vse tiste dejavnosti, za katere bo strankam izstavil račun. Pri s.p. so v registru podjetij v zapisu podatkov vidne vse izbrane dejavnosti in ne le glavna dejavnost.

Kaj morate vedeti kot normiranec?

Dejavnosti podjetja – koliko jih izberem ob registraciji?

Predavatelji na Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja vedno pojasnimo, da je smiselno ob registraciji podjetja registrirati tiste in toliko dejavnosti, s katerimi bo podjetnik začel poslovati. Izbere lahko tudi različne dejavnosti podjetja. Ni smiselno pretiravati z izborom dejavnosti podjetja ob vpisu. Možno je namreč brezplačno dodajati ali brisati dejavnosti podjetja tudi po postopku ustanovitve.

S.p. ali d.o.o. – kakšna je razlika?

Dejavnosti podjetja – vpisal bi vse dejavnosti!

Najdejo se sogovorniki na postopku registracije podjetja na DATA točki, ki želijo vpisati vse možne dejavnosti podjetja. Zakaj? Zato, da ob morebitnem dodajanju novih dejavnosti ne bodo imeli stroškov s spreminjanjem podatkov podjetja. Kot že rečeno: stroškov s spreminjanjem dejavnosti podjetja na DATA točki po registraciji ni. Vpis vseh možnih dejavnosti iz SKD 2008 pomeni, da podjetnik nehote lahko uvrsti med dejavnosti podjetja regulirane dejavnosti. To so dejavnosti, za katere mora izpolnjevati določene pogoje (izobrazba, licence, koncesije…), da jih lahko izvaja.

Dnevnice 2023

Dejavnosti podjetja – več jih izberem, več davka plačam?

Ne drži. Obdavčitev podjetja ni vezana na število dejavnosti podjetja, ki jih ima podjetnik registrirane. Obdavčen je dobiček, ki ga s poslovanjem na trgu ustvari podjetnik. Dileme glede obdavčitve, računovodstva in financ podjetniku začetniku pomaga razrešiti in pojasniti dober računovodja. Za sodelovanje z izkušenimi računovodji podjetja DATA se lahko podjetniki pozanimajo še isti dan, ko opravljajo postopek registracije, na DATA točki.

Bodoči podjetniki in družbeniki d.o.o.! Če vas od odločitve o vstopu na podjetniško pot loči le še izbor pravih dejavnosti podjetja, ne oklevajte! Pokličite nas na 01/600-1530 ali pišite na data@data.si in se naročite na individualni posvet. Svetovalci podjetja DATA vam bomo znali pomagati.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja