Go to Top

Družba z omejeno odgovornostjo – zakaj je d.o.o. boljša izbira?

Družba z omejeno odgovornostjo je ena izmed oblik podjetja

Družba z omejeno odgovornostjo je v svetu in pri nas najbolj razširjena oblika gospodarske družbe. Je pravna oseba. Ustanovijo jo družbeniki, ki vplačajo osnovni kapital v lastnih deležih in v najmanjšem skupnem znesku, ki znaša 7.500,00 evrov. Najpomembnejša značilnost družbe z omejeno odgovornostjo je, da družbeniki niso odgovorni za obveznosti družbe. Družbo z omejeno odgovornostjo lahko ustanovi ena oziroma več domačih ali tujih pravnih in fizičnih oseb. Je ustanovitev d.o.o. (ali odprtje s.p.) tudi v vašem načrtu? Storite to na DATA točki! Pokličite na 01/600-1530 ter se dogovorite za termin registracije podjetja!

Ustanovitev podjetja lahko opravite na DATA točki!

Družba z omejeno odgovornostjo in razmerja med družbeniki

Družbeniki razmerja v d.o.o. določijo z družbeno pogodbo. Če d.o.o. ustanavlja ena fizična ali pravna oseba, se pri postopku registracije pripravi akt o ustanovitvi in ne družbena pogodba. Kaj mora vsebovati družbena pogodba? Družbena pogodba v večosebni d.o.o., ki se jo pripravi na DATA točki, vsebuje te elementarne podatke:

Po registraciji d.o.o. lahko družbeniki in zastopniki družbe spreminjajo podatke družbe.

Izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Družba z omejeno odgovornostjo – potrebno je vplačati osnovni kapital

Znesek kapitala za ustanovitev d.o.o. znaša najmanj 7.500,00 evrov. Če d.o.o. ustanavlja več družbenikov, vsak vplača svoj delež kapitala, ki je izražen v odstotkih. Najnižji možni znesek deleža kapitala je 50,00 evrov. Kapital vplačajo družbeniki po pripravi dokumentov d.o.o. na DATA točki, v izbrani banki na začasni račun. Po vpisu d.o.o. v register podjetij pa družbeniki na banki začasni račun spremenijo v poslovni račun. Družba kapital nameni za tekoče poslovanje podjetja. Kadar družbenik registracijo d.o.o. opravlja na DATA točki mora biti kapital v evrih. Če za kapital nameni osnovna sredstva, mora postopek registracije opraviti pri notarju.

Preberite tudi – Povračila za prehrano so (lahko) s septembrom višja!

Družba z omejeno odgovornostjo in dejavnosti, ki jih opravljajo

Družba z omejeno odgovornostjo najpogosteje opravlja dejavnosti povezane s proizvodnjo različnih produktov, trgovino, gradbeništvom, prevozi, gostinstvom, turizmom, nepremičninami … Že takoj po vpisu družbe v register podjetij zaposluje delavce in takoj po ustanovitvi vloži vlogo na Finančno upravo RS za vstop v sistem DDV.

Start-up podjetje se po pravilu registrira kot družba z omejeno odgovornostjo. Razlog je dostikrat ta, da se projektno povezuje z drugimi družbami, tudi v tujini, da zbira sredstva investitorjev in pogosto kandidira na razpisih. V primeru neuspeha ideje, družbeniki v start-up podjetju odgovarjajo za terjatve v višini deleža kapitala vloženega v družbo in glede odgovornosti ni ogroženo njihovo osebno premoženje.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Družba z omejeno odgovornostjo – zakaj je torej boljša izbira?

Res je, da je za registracijo d.o.o. potrebno imeti osnovni kapital, da je izplačilo dobička pri d.o.o. visoko obdavčeno in poslovanje z d.o.o. predstavlja višje stroške. Toda, če damo na tehtnico in primerjamo odgovornost pri poslovanju d.o.o. ali s.p., se tehtnica prevesi na stran d.o.o. Ravno tako v primerjavi z s.p. družba z omejeno odgovornostjo na trgu uživa večji ugled in zaupanje. Bolj kredibilna je pri pridobivanju sredstev na razpisih pri bankah in more bitnih investitorjih.

Če torej kolebate med registracijo s.p. ali d.o.o. in si razbijate glavo z vprašanjem, kaj se vam najbolj izplača, se posvetujte o tem z našimi podjetniškimi svetovalci. Pišite jim na [email protected] ali jih pokličite na 01-600-1530!

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja