Go to Top

Odpravnina pri upokojitvi – vam pripada ali ne?

Odpravnina pri upokojitvi se običajno izplača z zadnjo plačo

Odpravnina pri upokojitvi ne pripada v vseh primerih. Kdaj pa odpravnina pri upokojitvi vendarle pripada? Imate pravne dileme? Kontaktirajte naše pravne strokovnjake. Pokličite 01/600-1530 ali nam pišite na [email protected] ter se dogovorite za termin plačljivega svetovanja!

Ustanovitev podjetja – hitro in enostavno na DATI!

Odpravnina pri upokojitvi – kdaj in koliko delavcu pripada?

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) pravi, da odpravnina pri upokojitvi delavcu pripada, če je bil pri delodajalcu zaposlen najmanj pet let in se upokoji. Lahko pa drugačno ureditev določajo kolektivne pogodbe na ravni dejavnosti. Delodajalec je ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi dolžan izplačati odpravnino v višini dveh povprečnih plač v Republiki Sloveniji za pretekle tri mesece ali pa v višini dveh povprečnih mesečnih plač delavca za pretekle tri mesece, v kolikor je to za delavca ugodneje. To v praksi pomeni, da če je delavec prejemal višjo plačo od povprečne, bo njegova odpravnina pri upokojitvi višja.

Informativni izračun plače

pravno svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplačuje?

Odpravnina pri upokojitvi – praktična primera

Poglejmo na primerih.

Primer 1:

Povprečna plača prvega delavca v preteklih treh mesecih je bila 1300 evrov. Ker je povprečna plača za zadnje tri mesece v Republiki Sloveniji znašala 1999,78 evra (podatki so za maj, april in marec 2022), delavcu pripada dvakratnik tega zneska. Odpravnina pri upokojitvi bo za tega delavca znašala 3999,56 evra.

Primer 2:

Povprečna plača drugega delavca v preteklih dveh mesecih je bila 2500 evrov. Ker je bila delavčeva plača višja od povprečne plače zadnjih treh mesecev v Republiki Sloveniji, delavcu pripada dvakratnik njegove povprečne plače. V našem primeru bi odpravnina pri upokojitvi tako znašala 5000 evrov.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Odpravnina pri upokojitvi – so še kakšne posebnosti?

Odpravnina pri upokojitvi pripada samo enkrat. V primeru, da se upokojenec po upokojitvi znova zaposli, ob prenehanju nove pogodbe o zaposlitvi nima ponovne pravice do odpravnine pri upokojitvi. Kaj pa v primeru, da je bil delavec pri delodajalcu zaposlen najmanj pet let ter se delno upokoji? V tem primeru pripada odpravnina pri upokojitvi v sorazmernem delu. V sorazmernem deležu pripada odpravnina pri upokojitvi tudi tistim delavcem, ki so pri delodajalcu delali krajši delovni čas. Prav tako pod pogojem, da so pri delodajalcu bili zaposleni najmanj pet let. Izjema so primeri, ko delavec dela krajši delovni čas zaradi posebnih okoliščin (starševstvo, invalidnost, bolezen). Tem pripada odpravnina v enakem znesku, kot če bi delali polni delovni čas. Odpravnina pri upokojitvi se običajno izplača z zadnjo plačo.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja