Go to Top

Cene električne energije bodo s septembrom omejene!

Cene električne energije bodo regulirane od 1.9.2022 do 31.8.2023

Cene električne energije bodo omejene. In sicer so omejene najvišje cene električne energije za gospodinjske in male poslovne odjemalce vključno z večstanovanjskimi stavbami. Kakšne bodo regulirane cene?

Ustanovitev d.o.o. na DATA točki – hitro in enostavno!

Kolikšne bodo najvišje cene električne energije?

Na seji vlade je bilo odločeno, da se bodo omejile najvišje cene električne energije za gospodinjske in male poslovne odjemalce (vključujoč večstanovanjske stavbe). Regulirane cene električne energije bodo veljale leto dni, od 1.9.2022 do 31.8.2023. Določene so na 0,118 evra za kilovatno uro v veliki tarifi in 0,082 evra za kilovatno uro v nizki tarifi. Cena za enotno tarifo bo lahko 0,098 evra za kilovatno uro.

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Znižan bo tudi prispevek za obnovljive vire energije

Ohranila se bo tudi že znižana 50-odstotna trošarina. S 1.9.2022 pa bo vlada znižala še prispevek za obnovljive vire energije. Kaj to pomeni za cene električne energije v praksi oz. za zneske na položnicah? Po napovedih bi naj tisti, ki električno energijo prejemajo od najcenejšega ponudnika, imeli zneske na položnicah za približno 15 % nižje. Tisti, ki elektriko kupujejo pri dražjih dobaviteljih, pa bi naj prihranili okrog 30 %. Letni prihranek za tiste s cenejšo elektriko bi naj bil od 110 do 334 evrov. Za odjemalce najdražje elektrike pa bi naj prihranek bil skoraj 1000 evrov v enem letu. Za povprečnega malega poslovnega odjemalca bi regulacija cene električne energije predstavljala od 2 pa do 37 % prihranka (to je od 50 do 1760 evrov).

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Uredba je že začela veljati – kaj je še drugače poleg regulacije cene električne energije?

Uredba o določitvi cen električne energije je že začela veljati. Del, ki določa najvišje cene električne energije, se bo začel uporabljati s 1.9.2022. Od 15.7. pa se uporablja del uredbe, ki določa, da dobavitelji, ki dobavljajo elektriko gospodinjskim in malim poslovnim odjemalcem, odjemu skupne porabe v večstanovanjskih stavbah in odjemu skupne porabe v mešanih večstanovanjsko-poslovnih stavbah, ne smejo prekiniti dobave tem kategorijam odjemalcev. Prav tako ne smejo odkloniti sklenitve pogodbe o dobavi z novimi odjemalci iz teh kategorij, ter da odjemalci ne izgubijo pravice do menjave dobavitelja. Tudi ta ukrep velja do 31. avgusta 2023.

Ostanite na tekočem: prijavite se na Datine e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja