Go to Top

Cena elektrike in nižji stroški na računih – ste jih že opazili?

Cena elektrike višja, a račun za mesec februar, marec in april lahko celo nižji!

Cena elektrike je poskočila, a računi za elektriko za mesec februar, marec in april so nižji za deset evrov ali več. Zakaj je temu tako? Mimogrede, razmišljate, da bi ustanovili d.o.o. ali pa odprli s.p.? Ta postopek lahko hitro, enostavno in brezplačno opravite na naši Data točki! Pokličite nas na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin registracije podjetja!

Informativni izračun plače

Cena elektrike in nov zakon?

Veliko se je že pisalo o regulaciji cene goriv, ki jih je država uvedla za 30 dni, a nemalo kdo je tudi opazil znižane postave na svojem računu za elektriko. Sprejet Zakon o ukrepih za omilitev posledic visokih cen energentov, ki ga je vlada sprejela v začetku marca se nanaša na določene postavke na mesečnih računih. Torej navkljub temu, da je tržna cena elektrike višja, je lahko sam račun za elektriko v tem obdobju veliko manjši.

Želite registrirati s.p.?

Ko odbiješ omrežnino in del trošarine se cena elektrike lahko pošteno zmanjša

Cena elektrike, ki ste jo porabili, je le delež celotnega zneska na računu za elektriko, ki ga morate poravnati vsak mesec. Med drugimi so tudi obračunska moč, ter postavke kot so omrežnina, državno določena trošarina ipd. Prav ti dodatki, na katere ima vpliv država, so za mesec februar, marec in april v popolnosti znižani ali polovično izvzeti:

  • Omrežnina (tako omrežnina za obračunsko moč in omrežnina za privzeto delovno energijo) je znižana na nič;
  • Prispevek za sočasne proizvodnje toplote in električne ali mehanske energije (SPTE) in prispevek za obnovljive vire energije (OVE) se zmanjšata na nič;
  • Znesek trošarine je za enako obdobje razpolovljen.

JUBILEJNA NAGRADA – Kdaj in koliko vam pripada?

Cena elektrike po Zakonu o ukrepih za omilitev posledic visokih cen energentov

Predstavniki vlade so ob predstavitvi ukrepa napovedovali za gospodinjstva povprečno nižje položnice za do 35 %. Realno gledano pa bo to seveda odvisno od porabljene količine, ki jo je določeno gospodinjstvo porabilo – takšna bo potem tudi cena elektrike. V praksi se lahko pojavi dejansko celo večji prihranek od omenjenega odstotka!

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

računovodsko svetovanje

Ob redni zaposlitvi lahko dodatno zaslužite s popoldanskim s.p.!

Cena elektrike in solidarnostni dodatek

Omenjen zakon prinaša tudi solidarnostni dodatek za odpravo posledic energetske revščine, oz. energetske bone, v višini 150 evrov. Upravičenci so osebe, katerih prejemek v mesecu decembru znašal 1.000 evrov ali manj, upravičenci do nadomestila za invalidnost, denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka za mesec december 2021 ter dodatka za veliko družino za leto 2021. Upravičeni so tudi rejniki z vsaj eno rejniško pogodbo v decembru. Dodatki se ne bodo upoštevali pri dohodnini, kot tudi ne pri plačevanju prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Preberite tudi – Na kaj vpliva višina bruto plače?

Cena elektrike za podjetja ter vloga za pomoč, ki bo pripravljena do konca marca!

Tudi za podjetja bo cena elektrike v tem obdobju vključevala oprostitev omrežnin in nižje trošarine. Poleg tega bo država energetsko intenzivnejšim podjetjem, ki opravljajo gospodarsko dejavnost, zagotovila pomoč do 70 milijonov evrov. Upravičenci so tako pravne, kot fizične osebe z dejavnostjo, ki opravljajo svojo dejavnost vsaj od 1. decembra 2021. Za takšno pomoč pa lahko zaprosijo, če so takšnemu podjetju v letu 2022 v primerjavi z lanskim stroški za energijo porasli za vsaj 40%. V tam namen bodo morali upravičenci oddati vlogo, ki jo trenutno pripravlja Furs. Vloge se bodo lahko oddale do 15. aprila 2022, pomoč pa bo izplačana 5. maja 2022

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja